Breaking News
Home > Securitate > Securitate cibernetica > FBI-ul închide două site-uri de pe Dark Web
Dark web
sursa Alamy.com

FBI-ul închide două site-uri de pe Dark Web

AlphaBay și Hansa, două site-uri care făceau parte din piața neagră, cunoscute pentru comerțul ilegal de arme, droguri și chiar date personale, au fost închise de guvernul Statelor Unite, a confirmat Departamentul de Justiție, potrivit The Telegraph.

Dark web-ul este unul dintre cele 8 nivele ale internetului, care necesită utilizarea unor motoare de căutare speciale pentru a putea fi accesat.  Accesarea lui, în schimb, poate fi considerată ilegală dat fiind numărul mare de site-uri de pe care oricine poate achiziționa de la droguri, sau alte substanțe interzise, până la date personale, ceea ce adesea duce la furt de identitate.

FBI a declarat joi seară că Europol și alte agenții au ajutat la închiderea site-ului AlphaBay, primul site de pe piața neagră, despre care rapoartele spun că deține un număr de 40,000 de vânzători și 250,000 de produse. După demararea acțiunilor împotriva AlphaBay-ului, autoritățile au așteptat migrarea clienților pe un alt site ascuns, Hansa.

“ Închiderea cele mai mari piețe negre de pe dark net este cea mai mare investigație a anului. Dark net nu este un loc unde să vă ascundeți. Vă vom găsi.” A declarat procurorul general, Jeff Sessions.

Potrivit Independent, AlphaBay era considerat noul Silk Road, un alt site binecunoscut pentru comerț ilegal, deținut de Ross William Ulbricht (cunoscut sub pseudonimul Dread Pirate Roberts ), dar care a fost închis în 2013 de FBI. În realitate AlphaBay era mult mai extins.

“ Prin luarea măsurilor împreună, la nivel global, justiția a trimis mesajul clar că intenționăm să  identificăm criminalitatea, chiar și în spațiul Dark Web-ului. Urmează mai multe operațiuni de acest fel.” A declarat Rob Wainwright, directorul executiv Europol.

Printre cei care au participat la închiderea celor două site-uri de pe dark web, s-a numărat și compania română de servicii de securitate pentru software, Bitdefender.

Check Also

nord-coreeni

Hackerii nord-coreeni au ca nouă țintă bancomatele

Potrivit unui raport al unei instituții sud-coreene, atacurile cibernetice susținute și sponsorizate de guvernul nord-coreean …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *