Breaking News
Home > Securitate > Securitate cibernetica > Doi boți creați de Facebook și-au dezvoltat propriul limbaj
boți

Doi boți creați de Facebook și-au dezvoltat propriul limbaj

Compania Facebook a renunțat momentan la programul de inteligență artificială pe care încearcă să-l dezvolte de ceva timp, după ce doi boți și-au dezvoltat propriul limbaj prin care să comunice fără a mai putea fi înțeleși de programatori, relatează Independent.

Conform declarațiilor, Facebook încerca să ducă discuția într-o zonă în care să se bazeze pe schimbul unor obiecte precum pălării, bile și cărți, fiecăreia atribuindu-se câte o valoare. La scurt timp, însă aceștia au dezvoltat propriul limbaj. Deși inițial comunicarea dintre cei doi boţi denumiţi  Bob și Alice, părea lipsită de sens, cercetătorii angajați de Facebook pentru a dezvolta  programul de inteligență artificială au observat câteva reguli în limbajul folosit de boți, lucru ce la scurt timp a devenit un adevărat motiv de îngrijorare.

lead_960

Potrivit Gadgets 360, totul a pornit din momentul în care cei doi boți au fost lăsați să comunice liberi pentru a le putea fi dezvoltată funcția de negociere.  Aceștia se bazau pe algoritmi pentru a putea influența negocierile, însă la scurt timp aceștia au reușit să introducă în discuție obiecte pe care nu fuseseră programați să le rețină, cu scopul de a realiza compromisuri false.

Deși acest lucru poate fi considerat un salt uriaș în domeniul tehnologiei, mulți specialiști, inclusiv doctorul Stephen Hawking, și-au exprimat îngrijorarea față dezvoltarea accentuată a inteligenței artificiale în raport cu evoluția biologică lentă a omenirii. În acest context, fondatorul Facebook, și-a explicat confuzia vis-a-vis de aceste îngrijorări, argumentând că acest pas înainte este complet normal.

“Cred că oamenii care sunt împotrivă și încearcă să alimenteze aceste scenarii apocaliptice -pur și simplu nu înțeleg. Este o atitudine foarte negativa și într-un anumit context, consider că este iresponsabil” a declarat Mark Zuckerberg.

Cu doar câteva zile înainte de eveniment, CEO-ul companiei companiei Tesla, Elon Musk, îl avertiza pe Mark Zuckerberg de „cunoștiințele limitate în inteligența artificială” pe care le are, însă acesta a ignorat sfatul, alegând să meargă mai departe cu proiectul.

De asemenea, cercetătorii declară că boții nu pot păstra limba engleză ca limbă de bază, relatează Tech Spot.

“ Agenții vor schimba limbajul comun cu unul propriu, bazat pe cuvinte codate(…) Acest lucru nu este atât de diferit de comunitățile umane care-și creează propria stenografie (sistem de scriere rapidă) ”  declară Dhruv Batra, cercetător științific al programului de inteligență artificială.

Check Also

propaganda, Facebook, social-media, securitate, Defending Digital Democracy

Facebook finanțează un proiect pentru a preveni propaganda din mediul online

Reprezentanții rețelei de socializare Facebook au anunțat că vor finanța un proiect prin intermediul căruia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *