Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > SUA acuză autoritățile din Myanmar de purificare etnică
purificare etnică
sursa: Damir Sagolj/Reuters

SUA acuză autoritățile din Myanmar de purificare etnică

Nikki Haley, ambassador SUA în cadrul Națiunilor Unite, a acuzat autoritățile din Myanmar din cauza violenței și opresiunii, numind acțiunile acestora “ o campanie brutală și susținută (de guvern) cu scopul de purificare etnică “, relatează Al Jazeera.

“ Timpul pentru cuvinte bine intenționate și diplomatice s-a dus,”  a declarat aceasta în fața Consiliului de Securitate ONU.

Este pentru prima oară când Statele Unite fac apel pentru sancționarea liderilor militari. Majoritatea budistă din Myanmar refuză acuzațiile legate de încercarea de purificarea etnică și de crimele împotriva umanității.

Haley a adăugat că armata ar trebui să oprească imediat violențele. Acesta a declarat că minoritatea ar trebui să aibă acces la agențiile afiliate ONU, reamintind de evenimentele petrecute atunci când regiunea avea alt nume, Burma.

“ Ar trebui să aducă rușine liderilor seniori din Burma, care au sacrificat atât de multe ca Burma să fie o țară democratică.”

Cu toate acestea, Myanmar are suportul Chinei și al Rusiei, care atenționează că lumea nu ar trebui să se grăbească în formarea unei opinii legată de ceea ce se întamplă în conflictul dintre Myanmar și Rohingya.

“ Ar trebui să fim foarte atenți atunci când vorbim de purificare etnică și genocid” a declarat Vasilly Nebenzia.

Potrivit The Guardian, reacția ambasadoarei a venit după ce mai mult de șaizeci de oameni sunt presupuți morți după ce o ambarcație, care avea la bord musulmani Rohingya ce părăseau Myanmarul din cauza violenței, s-a răsturnat.

Supraviețuitorii accidentului au declarat joi, către echipa IOM, că ambarcațiunea avea la bord 80 de persoane dintre care 50 erau copii. Aceștia părăseau Myanmarul din cauza violențelor guvernului asupra statului Rakhin și încercau să ajungă în Bangladesh, când ambarcațiunea s-a răsturnat din cauza apelor agitate.

” S-a confirmat că sunt douăzeci și trei de persoane moarte și patruzeci care lipsesc, dar care sunt presupuți morți (…) Numărul total va fi în jur de 60.” A declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM).

Deși mereu a existat o tensiune în acea zonă a Myanmarului, adevăratul conflict a izbucnit pe 25 august, când insurgenții Rohingya au atacat unități militare. Drept răspuns, mai mult de 200 de sate ale musulmanilor au fost distruse și incendiate.

Check Also

România va participa la misiunea NATO în Irak

România a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *