Breaking News
Home > Organizatii Internationale > Liderii Uniunii Europene se întâlnesc în Italia pentru a celebra cei 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc în Italia pentru a celebra cei 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Astăzi, 25 martie, se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma  din 1957, tratat ce a dus la instituirea Comunității Economice Europene (EEC), printre semnatari numărându-se  Franța, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia și Luxemburg.

Conform Sky News, numeroase părți din centrul Romei sunt închise în acest weekend pentru ca liderii europeni să se întâlnească în capitala italiană cu ocazia marcării a  60 de ani de la semnarea Tratatului ce a dus la formarea Uniunii Europene de astăzi. Cu excepția notabilă a Regatului Unit, președinți și prim-miniștri din toate țările UE sărbătoresc aniversarea Tratatului de la Roma.

Într-o operațiune complexă de securitate, mașinile au fost interzise în centrul orașului, iar unele muzee și alte atracții turistice au fost închise.

Aniversarea vine într-un moment incomod pentru Uniunea Europeană. Miercuri, Marea Britanie va deveni prima țară din istorie care va demara, în mod oficial, intenția de a renunța la Uniune, atunci când va declanșa Articolul 50 al Trataului. Blocul comunitar se confruntă, de asemenea, cu o provocare existențială, migrația și cu o criză financiară profundă, ambele precipitând o creștere a naționalismului eurosceptic pe întreg continentul.

„Aceasta este oportunitatea de a reflecta asupra stării Uniunii Europene și asupra procesului viitor de integrare“, spune scrisoarea de invitație adresată liderilor statelor membre UE de către  președintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Nu este un secret faptul că, momentul istoric cu care ne confruntăm, necesită o reflecție mai profundă și mai solidă a provocărilor cu care se confruntă Uniunea“, a mai adăugat acesta.

Cei 27 de lideri rămași folosesc istoricul fundal de la Roma, pentru a prezenta o viziune a UE fără Marea Britanie.

Ceremonia a început în Sala Orazi și Curiazi, locul unde au fost semnate tratatele originale. Președinții celor trei instituții UE: Parlamentul European (Antonio Tajani), Comisia Europeană (Jean Claude Junker) și Consiliul European (Donald Tusk), precum și prim-ministrul italian, Paolo Gentiloni și prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, țară ce deține președinția rotativă a UE, vor ține câte un discurs.

Sunt așteptate o mulțime de aspecte privind realizările Proiectului European de la începuturile sale ca și Comunitate Economică Europeană, până la o Uniune integrată de 28 (în curând 27) națiuni.

Liderii vor recunoaște provocările actuale și vor stabili o nouă viziune a priorităților lor pentru următorii 10 ani, prin publicarea „Declarației de la Roma“.

Check Also

Croația dorește să adere la moneda Euro

Croația, ultimul membru admis în UE, ar urma ca în următorii opt ani de zile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *