Breaking News
Home > Organizatii Internationale > Consiliul de Securitate al ONU: referendumul din Kurdistan este o sursă de instabilitate
kurdistan, referendum, independență
Sursa: Rudaw

Consiliul de Securitate al ONU: referendumul din Kurdistan este o sursă de instabilitate

În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, din data de 21 septembrie, s-a discutat problema referendumului de independență care urmează să aibă loc în Kurdistan. Consiliul s-a arătat îngrijorat față de referendum, considerându-l o sursă de instabilitate, relatează agenția de presă Rudaw.

Independența Kurdistanului ar putea reprezenta o veritabilă sursă de instabilitate în zonă, având în vedere situația conflictuală care guvernează regiunea. În scopul menținerii unei situații pașnice, în timpul ședinței în care s-a discutat acest subiect de actualitate,  Consiliul de Securitate al ONU a încurajat și s-a angajat să faciliteze dialogul dintre părțile interesate din Irak.

De asemenea, Organizația Națiunilor Unite și statele membre s-au arătat îngrijorate și față de faptul că acest conflict izbucnit poate distrage atenția de la lupta împotriva Daesh, acest vot diminuând eforturile de asigurare a securității pentru cele peste 3 milioane de refugiați și de persoane care se confruntă cu deportările interne.

„Membrii Consiliului își exprimă respectul permanent față de suveranitatea, integritatea teritorială și unitatea Irakului și cer rezolvarea tuturor problemelor nesoluționate dintre guvernul federal și guvernul regional al Kurdistanului, în conformitate cu prevederile Constituției irakiene, printr-un dialog structurat și sprijinit de comunitatea internațională.”

Atât liderii kurzi, cât și cei irakieni, au respins, din diverse motive, propunerea de recurgere la dialog a Națiunilor Unite. Liderii irakieni resping orice tentativă de referendum, în timp ce reprezentanții kurzi intenționează să continue cu inițiativa votului dacă nu li se oferă o alternativă mai bună.

kurdistan, referendum, consiliul de securitate al ONU
Sursa: Iraqi reporter

Guvernul consideră că un Kurdistan independent va fi o forță stabilizatoare în regiune, deoarece a oferit deja adăpost pentru  1,8 milioane de refugiați irakieni și sirieni și a contribuit, în mare măsură, la războiul împotriva grupării Daesh. Președintele Kurdistanului, Masoud Barzani, a declarat marți că poziționarea acestei probleme pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, ca fiind una importantă la nivel internațional, ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru cetățenii kurzi.

kurdistan, referendum
Sursa: Iraq Oil Report

Check Also

Macedonia invitată să devină membru NATO

Statele membre NATO au înaintat invitația oficială Macedoniei de a deveni membru al Alianței, după …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *