Breaking News
Home > Intel > Analize > Republica Moldova si pariurile politice de la Chisinau

Republica Moldova si pariurile politice de la Chisinau

Partidul Democrat, ca lider de coalitie guvernamentala, si-a asumat diferite proiecte si iniatiative ce au tendinta de a schimba intregul sistem relational:

 1. O noua strategie pe domeniul energiei electrice : stabilirea unui contract, pe un an, cu Energokom privind cumpararea de energie electrica din Ucraina in loc de centrala Cuciurgan, Transnistria, astfel lovind in bugetul regiunii separatiste;
 2. Proiectul votului uninominal, cu posibilitatea de revocare a alesului prin referendum circumscriptional; ulterior, prin votul Parlamentului, a fost acceptat formatul mixt in prima legislatura, cauzand reactiile politice a PPE si ALDE prin blocarea a 100 mil €, ce urmeaza a fi deblocati in luna iulie, in functie de raportul Comisiei de la Venetia si a deciziilor PDM;
 3. Reforma Guvernului prin comasarea de ministere si agentii intr-un format mai suplu, eficient si mai necostisitor;
 4. Proiectul de blocare a propagandei din mass-media;
 5. Relatia speciala Chisinau-Kiev, datorata unui dialog bilateral Plahotniuc – Porosenko, prin impunerea controlului de frontiera moldo-ucrainean, un prim aspect fiind decizia Kievului de a bloca transferurile alimentare catre zona nistreana daca nu detin avizul Chisinaului ; la care poate fi adaugat „coridorul verde” pentrut retragerea Fortelor Ruse;
 6. Strangerea de semnaturi a Partidului Liberal privind demiterea Presedintelui Dodon, ca metoda de raspuns la initiativa Partidului Socialist de a strange semnaturi privind demiterea primarului Dorin Chirtoaca.

Pe acest fond politic, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a intreprins o vizita de lucru in Statele Unite, unde s-a intalnit cu membrii ai Congresului si oficiali din Departamentul de Stat si ai Consiliului de Securitate Nationala. Insa, avand in vedere faptul ca Democratii au incheiat recent un contract de colaborare cu firma americana de lobby, Burson-Marsteller, firma ce deserveste corporatii dar si alte guverne straine, deoarece contractul cu firma Podesta si-a atins limita de un an de zile. Un puzzle informational, dar care ne arata o directie: noul parteneriat si-a produs efectul scontat, avand in vedere ca Plahotniuc  a intreprins a doua vizita in SUA, prima fiind anul trecut cand s-a intalnit cu oficiali FMI si cu Victoria Nuland.

La momentul revenirii in Chisinau, a fost publicat un nou sondaj de opinie, realizat de Lake Research Partners & IMAS in perioada aprilie – mai 2017 pe un esantion de 12322 de persoane, domiciliate in in 382 de localitati si avand o marja de eroare +/- 1%:

 1. In caz de alegeri anticipate, primele partide clasate ar fi: PSRM – 39% , PAS – 15% si PDM 8%, fiind urmate de PCRM si PPDA la limita pragului electoral de 6%;
 2. Cei mai populari lideri politici de la Chisinau sunt: Igor Dodon – 34% , Pavel Filip – 21%, Maia Sandu – 21% , Zinaida Greceanîi – 16% , Vladimir Voronin – 15%, Andrei Nastase – 13%;
 3. Schimbarea sistemului electoral – 61%;
 4. In cazul unui referendum privind accederea in: UE – 48% , Uniunea EuroAsiatica – 52% , NATO – 18%, Unirea cu Romania – 24%.

Politica este o stiinta exacta, pura matematica sociala, iar orice politician valoareaza atatea voturi cate poate strange pentru proiectul lui. Aceste cifre nu mira pe nimeni, pentru ca, asa cum spunea un analist de peste Prut :”Chisinaul nu e toata Moldova”, iar intentia de vot are doua radacini:

 1. Nelivrarea bunastarii de catre elita politica, aflata la guvernare din 2009, fiind mai mult axata pe competitia interna dintre lideri pentru pozitii si avantaje;
 2. Activarea, in mentalul colectiv, a mirajului „Plecarea din Epoca de Aur”, fiind intens speculat de aparatul de propaganda rusesc.

Referitor la rezultatul sondajului privind Unirea cu Romania – 24%, reprezinta de fapt o munca titanica, pe alocuri sisifica, asumata de societatea civila din Republica Moldova, reusind sa-si creeze o televiziune proprie pentru difuzarea de mesaje. E un inceput, insa elementul concret trebuie sa urmeze si sa devina o realitate imediata: Partidul Unionist sau Noii Pasoptisti, avand in vedere ca majoritatea si-au terminat studiile in Vest, predominanti fiind cei la studii in Romania.

Per ansamblu, avem toate ingredientele unui cocktail cu tenta exploziva, iar jocul pe sarma geopoliticii internationale poate fi un meci greu daca societatea nu este coagulata in jurul unui deziderat, unui proiect concret. Republica Moldova, ca artefact sovietic si mentinut ca „stat-frontiera” din interese economico-financiare, nu poate prospera, avand in vedere ca o intreaga generatie a plecat si produce pentru economiile altor tari: Moldova este un stat predominant agrar, iar lumea satului devine dezolanta datorita efectului demografic de depopulare si imbatranire. Demografia este mama istoriei, iar ideea de a mentine captiv un popor, ce apartine de fapt si de drept unei alte tari, pentru a servi interese straine si nenaturale, nu poate insemna decat o condamnare la un trai nefiresc, ce poate crea convulsii, neliniste si haos.

Articol semnat de Andrei VLASCEANU

Check Also

Cine este responsabilul cu protecția datelor și cine are nevoie de el ?

Problematica ce face obiectul acestei teme a căpătat o amploare şi importanţă deosebită, ca urmare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *