Breaking News
Home > Intel > Analize > Romania Euro-atlantica

Romania Euro-atlantica

Presedintele Iohannis a intreprins o vizita de lucru in Statele Unite pe fondul aniversarii celor 20 ani de Parteneriat Strategic bilateral, profund valorificat in domeniul militar, stat de drept si democratie, modeland intreaga societate romaneasca sa plaseze Romania in zona istorica de apartenenta, si anume, zona occidental.

Planul acestei vizite extinse a insemnat trei evenimente-cheie ce vor avea impact in profilul Romaniei in regiunea extinsa a Marii Negre, cu ramificatii in zona Euro-Asiei si a Orientului Mijlociu.

  1. Presedintele Iohannis a primit, in numele poporului roman, premiul Lumina dintre Natiuni, acordat de Comitetul Americano-Evreiesc, o organizatie non-profit ce  este considerata “decanul” tuturor organizatiilor ce sustin drepturile evreilor la nivel international, reunind personalitati de rang international.

In articolul precedent “Mizele intalnirii dintre Iohannis si Donald Trump”, unde subliniam o posibila trilaterala SUA – Israel – Romania, cel putin in dosarele Iran si Siria.  Insa, primirea acestui premiu, datorat protejarii istoriei Holocaustului si a democratiei in lunile ianuarie – februarie, simbolizeaza faptul ca aceasta relatie se va solidifica pe viitor, avand in vedere puterea lobby-ului Tel Aviv-ului si relatia speciala dintre Trump si Netanyahu sunt factori-cheie. Nu este un secret faptul ca statul israelian si mediul de afaceri au interese in aceasta zona de lume: Romania, Polonia, Republica Moldova si Ucraina, iar intre Bucuresti si Tel Aviv exista o relatie veche si puternica, concretizata printr-un parteneriat strategic bilateral.

Dupa accederea in NATO, Romania si-a dedicat politica externa pe formula axei Bucuresti – Londra – Washington, datorita necesitatii de consolidare a prezentei statului roman in algoritmul cel mai sigur privind securitatea si siguranta nationala, reusind sa marcheze oportunitatea relatiei speciale dintre Casa Alba si Downing St no 10. La acest moment, Marea Britanie a intrat in zona incertitudinii datorita Brexitului si a viitoarelor negocieri, ce se anunta a fi dure, cu UE privind iesirea din formula europeana.

La momentul inaugurarii noii Administratii din Washington, Casa Alba a trimis forte special aditionale in baza militara din Qatar, cu titlul declarat de a sustine ofensiva anti-ISIS, astfel incat am putut observa noul obiectiv major, si anume: lupta anti-terorista. Pe acest fond, NATO, in cursul Summitului Extraordinar din Bruxelles, a anuntat ca se alatura Coalitiei internationale. Insa, efectiv, SUA se poate baza, in Orientul Mijlociu, doar pe doi parteneri: Israelul – prima victima a fenomenului terorismului musulman, ce a determinat Tzahal-ul si Shabak-ul sa-si creeze metode de contracarare – si Iordania – suportul consistent asigurat de America pentru fortele de securitate. Romania, la fel ca in  2003, atunci cand a avut loc invazia Irakului, a asigurat, prin baza Kogalniceanu, transportul trupelor SUA catre Orient, deoarece Turcia nu a sustinut aceasta masura militara. La acest moment, Ankara se afla intr-o zona gri, din punct de vedere politic, dar va continua dialogul si cooperarea militara cu SUA, avand in vedere ca este a2a forta militara din NATO. Pe acest fond, profilul Romaniei va creste, mai ales datorita schimbului de informatii (SRI, SIE si DGIA), culese in special prin HUMINT datorate muncii de teren a ofiterilor de informatii, dar si posibile trupe aditionale ce pot a fi trimise in zona de conflict. La acest moment, trupele kurde/YPG, puternic sustinute de SUA, au inceput asedierea orasului Raqqa din Siria, “capitala” Statului Islamic, insa nu va fi indeajuns avand in vedere ca mare parte din fortele teroriste au parasit orasul.

  1. Discursul Presedintelui adresat auditoriului de la The Heritage Foundation, un think tank conservator ce-a modelat echipa prezidentiala de tranzitie Obama – Trump.

Mesajul central, transmis de Presedinte, a fost faptul ca Romania va fi cel mai important pilon transatlantic din UE. Astfel, strategia Bucurestiului ramane neschimbata: securitatea asigura dezvoltarea si prosperitatea, iar un element necesar sunt investitiile americane in economia romaneasca.

  1. Conferinta de presa comuna Trump – Iohannis, din Gradina Trandafirilor, unde Presedintele American a declarat intregul suport al SUA pentru intarirea Art 5 privind apararea comuna NATO.

Presedintele Putin, aflat intr-o conferinta comuna de presa cu Premierul Greciei, a declarat in luna mai 2016, afirmatie repetata in mai multe ocazii, ca Romania este stat-tinta al rachetelor ruse datorita sistemului Aegis Ashore – Deveselu. Pe acest fond, plus asteptarea Aliatilor de a vedea SUA ca raman in linia traditionala a lumii post-belice, mesajul transmis de Presedintele SUA a insemnat o victorie pentru tot ceea ce inseamna modelul occidental de organizare si dezvoltare: democratie liberala, stat de drept si sustinerea pacii, ca garant al dezvoltarii si prosperitatii.

Un al doilea mesaj transmis, in cadrul conferintei commune de presa, a fost multumirea Presedintelui SUA ca Romania si-a indeplinit promisiunea de a acorda 2% din PIB pentru Aparare, unde Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca mare parte din bani vor fi folositi in achizitii strategice. In acest sens, anuntul Sefului Statului Major General al Armatei Romane de a cumpara rachete Patriot devine o posibila realitate, plus faptul ca MApN a depus in Parlament 8 programe de achizitii ce urmeaza a fi dezvoltate in directia achizitiei de sisteme moderne in domeniul apararii anti-aeriene, de factura Americana. Astfel, am putea presupune o alta vizita de lucru a MApN in SUA, la Departamentul Apararii, pentru a se discuta aceste achizitii si inclusiv o intrevedere cu Secretarul Mattis.

Presedintele SUA a multumit Romaniei si poporului roman pentru dedicarea si loialitatea aratata fata de America, dar in special a salutat sacrificiul militarilor din Irak si Afghanistan, astfel incat prezenta Presedintelui Romaniei la cimitirul Arlington, unde a depus o coroana de flori, reprezinta un simbol de multumire bilateral pentru ca militarii, romani si americani, au fost si sunt cheia de bolta al acestui Parteneriat Strategic pentru ca au forjat aceasta stransa relatie in focul razboiului, fiind alaturi unii de ceilalti in momentele dificile din teatrele de operatiuni si reusind sa dezvolte relatii personale, de camaraderie.

Concluzionand, Parteneriatul Strategic a fost, este si va ramane cheia de bolta a politicii externe si de securitate a Romaniei, avand in vedere ca pozitia geografica ii delimiteaza un statut de stat-granita a UE si NATO pentru zonele euroasiatice si orientale, unde conflictele mocnesc: Transnistria, Donbas – Crimeea, Caucaz si Siria. O intreaga ghirlanda conflictuala, la care se adauga incertitudinea politica a Turciei, in special dezacordul privind sustinerea SUA a fortelor kurde, iar acum prin trimiterea fortelor turcesti in Qatar, in timp ce Washingtonul acuza Doha de sustinere a organizatiilor teroriste.

Concomitent, Romania, prin apartenenta ei la modul de organizare si dezvoltare a Uniunii Europene si mai ales dupa Brexit, poate reprezenta “poarta” spre comertul Comunitar prin Portul Constanta – Sud Agigea, pentru a intra in fluxul Dunare – Main – Rhin. Se speculeaza posibilele neintelegeri intre SUA si binomul Franta – Germania in probleme de viziune globala, avand in vedere retragerea Americii din Acordul de la Paris, insa modelul occidental este bazat pe un principiu foarte simplu: dreptul la opinie, concretizat in modelul dezbaterilor. Este normal sa existe opinii diferite, pentru ca asta ne caracterizeaza pe noi, euroatlanticii. In schimb, la momentul de cumpana si pericol, aceasta tabara se va uni pentru a-si apara modelul societal: libertatea exprimata in democratie liberala, stat de drept si  dezvoltare prin globalizare/interdependenta. Romania este euroatlantica si va merge pe aceasta cale alaturi de aliatii si partenerii ei.

Vizita a produs multiple mesaje strategice, in special cele transmise de Presedintele SUA, ce trebuiesc imbunatatite si aprofundate prin alte dialoguri bilaterale. Un alt aspect a fost crearea diferitelor valuri politice, cu precadere faptul ca Premierul Ungariei este mentinut intr-un con de umbra, iar un altul este nerabdarea Presedintelui Rusiei de a se intalni cu omologul American; ocazie ivita la Summitul G20 din Hamburg, Germania, de pe 7-8 iulie, insa va fi una marginala si scurta, iar comparativ cu vizita Presedintelui Chinei la Mar-a-Lago, inseamna o injosire pentru Vladimir Putin, care trebuie sa mentina si sa proiecteze putere, in special in ochii poporului rus. Astfel, ne putem astepta la posibile miscari de natura militara, din partea Rusiei, in Ucraina, mai ales ca Rada de la Kiev a votat accederea in NATO ca proiect national. Posibil ca nici Republica Moldova sa nu fie ocolita de spiritul revansard al lui Vladimir Putin, aflat intr-o continua competitie de a restaura locul Rusiei in lume, fiind total indiferent fata de dorintele actorilor politici de la Chisinau; la nevoie, Grupul Operativ de Trupe Ruse va fi activat printr-un ordin scurt, iar Romania trebuie sa fie pregatita.

Articol semnat de Andrei VLASCEANU

Check Also

Curs internațional pentru combaterea fake news. București /Chișinău 19-20 aprilie

  Think tank-ul Chamber of Excellence in International Affairs, in parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Spirit Critic”din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *