Breaking News
Home > Global News > Romania > Ministerul de Afaceri Interne al României: Cetățenii pot alege între CI sau CIE
România
Sursa: Cotidianul

Ministerul de Afaceri Interne al României: Cetățenii pot alege între CI sau CIE

Într-un interviu acordat presei pe tema proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, directorul Direcției Informare și Relații Publice a Ministerului Afacerilor Interne, Marius Tache, a discutat despre eliberarea cărților de identitate electronice și despre dreptul fiecărui cetățean de a alege între cartea de identitate simplă și cartea de identitate electronică, relatează Agerpres.

Conform declarațiilor din presă, decizia vine după consultarea cu societatea civilă pe această temă, de trei ani, răspunzând astfel cerințelor dar și opțiunilor, și credințelor tuturor cetățenilor români. Această carte electronică va conține un singur CIP, care va permite accesarea serviciilor electronice, stocarea în condiții de siguranță a datelor biometrice ale titularului, precum și utilizarea semnăturii electronice, mai informează Agerpres.

Sunt cuprinse și alte elemente de noutate care vizează semnătura olografă, dimensiunea asemănătoare unui card bancar și inscripționarea față-verso dar va urma să înlocuiască și cardul de sănătate, informează Mediafax.

Mai mult decât atât, documentul electronic va putea ține loc de autentificare on-line pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creșterea calității și accesibilității serviciilor publice. Documentul va putea fi eliberat chiar și înainte de vârsta de 14 ani, la solicitarea părinților.

Printre criticile aduse de societatea civilă s-au numărat și cele de ordin financiar dar și cele religioase. Se pare că  noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, suportat de către solicitant, mai informează cotidianul.

Check Also

Eveniment: Răzvan Munteanu despre “Rusia și Vestul: între diplomație și oportunism politic”

Una din contradicțiile arenei internaționale în secolul schimbărilor este diplomația pusă față în față cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *