Breaking News
Home > Global News > Romania > Klaus Iohannis și Donald Trump: Un nou început

Klaus Iohannis și Donald Trump: Un nou început

După Summitul de la Taormina, atunci când doamna Merkel a anunțat clar că între SUA şi UE nu va mai fi ce a fost, s-a inceput o aprigă ,,luptă” pentru  țările din estul Europei.

De care parte se vor situa ele? devine o întrebare relevantă în acest sens.

În primul rând este vorba de un adevărat război commercial, iar țara noastră este chemată să facă alegeri importante în relația sa cu SUA şi UE.

Aproape concomitent, cu căteva zile înainte insă, premierul Grindeanu a fost primit de omologul francez Edouard Phelippe.

În același timp, în mod evident,  întâlnirea dintre Donald Trump şi Klaus Iohannis reprezintă un imens balon de oxigen pentru România.

În plină disensiune SUA- UE, iată că un preşedinte de origine germană este primul lider din Est primit la Casa Albă.

Faptul că Statele Unite, se gândesc la România şi-l invită pe  Klaus Iohannis la Washington, este un semnal clar că SUA sunt profund implicate in această parte a Europei.

Depinde de noi ce anume vom cere, însă trebuie să onservăm că președitele nu va merge cu un zbor de linie.

Astfel, ținând cont că intâlnirea are ca scop Parteneriatul Stategic, eu aş fi văzut o delegație română mult mai largă: cu miniştrii din Guvern, Şeful de Stat Major al Armatei Române şi cu oameni de afaceri, deoarce avem un considerabil deficit economic de investiție americană in România.

Totul se poate realiza sub umbrela politică pe care doar preşedintele Iohannis şi preşedintele Trump ar putea să o asigure.

În acest moment, avem ocazia să fim capul de pod al Statelor Unite ale Americii in Estul Europei și nu numai, ceea ce ete o șansă uriașă pentru București.

Notabil este faptul că administrația republicană, spre deosebire de fosta administrație a lui Barrak Obama, manifestă o largă deschidere către țara noastră (din toate punctele de vedere ) atât al securității cât şi al investițiilor, iar acest lucru trebuie speculat cu promptitudine.

În acest moment, aş putea spune, campania electorală a lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat, începe din Biroul Oval a lui Donald Trump.

Articol semnat de Iulian POPESCU

Check Also

CICR organizează conferința „România 100”

Cercul de Istorie Contemporană Românească (C.I.C.R) al Facultății de Istorie, Universitatea din București, organizează în …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *