Breaking News
Home > Securitate > Energie > UE şi Iran colaborează în domeniul securităţii nucleare

UE şi Iran colaborează în domeniul securităţii nucleare

Uniunea Europeană și Iranul au lansat primul proiect comun în domeniul siguranței nucleare, conform agenției de presă PressTV.

Acest proiect comun este menit a întări cooperarea în ceea e privește siguranța nucleară și este lansat chiar în momentul celei de-a doua aniversări a acordului nuclear semnat de Iran și cele 5 state (SUA, China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania).

La o întâlnire în Teheran, delegația Uniunii Europene condusă de Oliver Luyckx, directorul Agenției de Siguranță Nucleară a Uniunii și partea iraniană reprezentată de directorul Centrului de Siguranță Nucleară, Hojjatollah Salehi, s-a anunțat începerea proiectului în valoare de 2.5 milioane de euro. Proiectul a fost semnat în luna Aprilie în cadrul acordului nuclear iranian semnat în 2015, numit și Planul Comun de Acțiuni Comprehensive (Joint Comprehensive Plan of Action/JCPOA). Acesta este o parte a unui pachet de 5 milioane de euro aprobat în 2016 ca parte a cooperării nucleare dintre UE și Iran cu privire la siguranța în domeniul nuclear. Sub acest acord, cooperarea dintre Iran și UE va dura 3 ani și jumătate.

Unul dintre obiectivele cheie este de a întări capabilitățile iraniene de siguranță nucleară în diverse sfere, incluzându-se aici și stabilirea unui centru de siguranță prevăzut în JCPOA.

Tot în cadrul acestui proiect, UE va sprijini Autoritatea Regulatorie Nucleară Iraniană în dezvoltarea unui cadru de reglementare, ca în final Teheranul să adere la convenții internaționale. De asemenea, proiectul dorește să familiarizeze personalul iranian din domeniul nuclear cu proceduri de siguranță nucleară.

Check Also

daesh

Liderul ISIS din Afganistan a fost ucis

Abu Saad Erhabi, liderul ISIS din Afganistan, împreună cu alţi zece lideri ai autoproclamatului Stat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *