Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Turcia prevede sancțiuni pentru referendumul din Kurdistan
sancțiuni, Turcia, referendum, independență, Kurdistan
Sursa: Iraq Business News

Turcia prevede sancțiuni pentru referendumul din Kurdistan

Consiliul de Securitate al Turciei, condus de către președintele  Recep Tayyip Erdogan, a fost convocat vineri pentru a fi discutate eventualele sancțiuni prevăzute de statul turc față de referendumul din Kurdistan, organizat luni. Această convocare a Consiliului are loc la o zi după ce atât Erdogan, cât și Donald Trump au avertizat în legătură cu consecințele grave pe care le poate avea referendumul, relatează Rudaw.

Reuniunea Consiliului fusese planificată, inițial, în data de 27 septembrie, însă a fost reprogramată, având în vedere că oficialitățile kurde nu au cedat în fața presiunilor regionale și internaționale. La întrunire au fost prezenți prim-ministrul, Binali Yildirim, ministrul de externe, ministrul apărării, șeful departamentului de informatii și seful superior al forțelor militare. Ulterior, cabinetul turc a organizat o întrunire în care să fie prezentate și explicate deciziile Consiliului de Securitate.

Președintele turc a afirmat că înainte de întrunirea Consiliului de Securitate,  Hakan Fidan, șeful departamentului de informatii, a fost trimis în Kurdistan pentru a încerca să îi convingă pe liderii kurzi să renunțe la inițiativa referendumului, însă aceștia au refuzat orice colaborare. Astfel, președintele a afirmat joi că Turcia intenționează să aplice sancțiuni Kurdistanului.

Cu o zi înaintea convocării Consiliului, Erdogan s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele Donald Trump, unde au discutat despre riscurile referendumului. Prin intermediul presiunilor suplimentare, cei doi lideri de stat au dorit să determine guvernul kurd să accepte propunerea comunității internaționale, de a negocia, astfel încât să fie rezolvate problemele dintre Bagdad și Erbil. Atât Washingtonul, cât și Ankara, s-au arătat dispuse să se implice în procesul negocierilor.

Turcia joacă un rol important pentru Kurdistan, fiind principalul punct prin care se livrează aproximativ 550.000 de barili de petrol, zilnic, pe piața internațională. De asemenea, Kurdistanul se află pe poziția a treia în ceea ce privește produsele turcești prezente pe piața internă, după Germania și Marea Britanie.

Turcia, sancțiuni, Kurdistan, referendum, independență
Sursa: Ekurd

Atât ministrul de externe turc, cât și cel iranian, au anunțat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU că vor  prevede sancțiuni împotriva Kurdistanului. În prezent, Turcia, Franța și ONU încearcă să găsească soluții pentru a se rezolva problema din Kurdistan, fără a se face apel la vot.  Președintele Masoud Barzani a fost contactat telefonic de către omologul său, Emanuel Macron, cel din urmă cerându-i să amâne referendumul. Barzani, însă, a refuzat, spunând că referendumul nu va fi anulat.

Check Also

Sudanul sprijină războiul purtat de saudiţi în Yemen, ca o “datorie morală”

Ministrul Apărării din Sudan, Awad Ibn Ouf, a declarat că ţara sa sprijină iniţiativa arabă din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *