Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > SUA şi Turcia, viziuni diferite privind lupta împotriva Statului Islamic

SUA şi Turcia, viziuni diferite privind lupta împotriva Statului Islamic

Deşi Parlamentul de la Ankara a aprobat intervenţia militară împotriva Statului Islamic, premierul Ahmet Davutoglu a declarat ieri că Turcia va trimite trupe terestre doar dacă coaliţia internaţională ce luptă împotriva grupării jihadiste se va concentra totodată asupra înlăturării actualului regim de la Damasc.

“Poziţia noastră nu s-a schimbat. Este evident acest lucru. Ne vom axa doar asupra Statului Islamic. Susţinem opoziţia siriană, însă nu vom interveni militar împotriva regimului de la Damasc”, a declarat astăzi în replică Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

„Unul dintre obiectivele noastre este acela de a purta discuţii cu toţi partenerii noştri, inclusiv cu Turcia, pentru a le înţelege punctele de vedere. Însă nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte intenţiile noastre. Discuţia pe care am purtat-o săptămâna trecută cu Ankara rămâne aceeaşi”, a mai adăugat Psaki.

Odată cu venirea partidului AKP la putere, în 2001, au apărut mai multe divergenţe de viziune între Ankara şi Washington. Printre acestea, amintim doar refuzul turcilor de a susţine campania militară îndreptată împotriva lui Saddam Hussein în 2003, sau refuzul iniţial al acestora de a susţine campania militară din Libia, 2011.

 

Check Also

Arabia Saudită și Africa de Sud: Apel la lupta comună împotriva terorismului

Președintele sud african, Cyril Ramaphosa, a avut o vizită oficială de două zile în Arabia Saudită, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *