Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Siria: Noi ajutoare umanitare

Siria: Noi ajutoare umanitare

Conform Rudaw, Organizația Națiunilor Unite a afirmat că folosește noile rute deschise în Siria pentru a livra ajutoare în orașul Raqqa unde se duc lupte împotriva Daesh.

Noile căi de tranzit au făcut posibil accesul pentru prima dată în trei ani pentru livrarea de provizii de hrană din partea Programului Alimentar Modial (World Food Program/WFP) în zonele rurale din nordul orașului.

Începând cu data de 1 Aprilie anul curent, peste 190.000 de persoane au fost dislocate din și din jurul provinciei Raqqa, conform datelor Agenției ONU pentru refugiați. În ultimele 48 de ore, sute de civili au reușit să fugă din zonele aflate su controlul  Daesh și să treacă în teritoriul recucerit de către forțele asistate de către Statele Unite.

Pe măsură ce Daesh pierde teren, accesul proviziilor este mai facil, iar Programul Alimentar Mondial ajută, conform datelor, peste 200.000 de persoane lunar în mai multe locații care sunt greu accesibile.

Înainte de redeschiderea drumului care leagă Alep de Hasakah, livrările se făceau pe cale aeriană, iar acum, acestea sunt făcute pe cale rutieră, în acest mod fiind mai puțin costisitor. Oficialul programului WFP, Jakob Kern, afirmă că transportul rutier economisește acum o sumă estimată la 19 milioane de dolari pe an. În felul acesta, mai mulți oameni pot fi ajutați, potrivit acestuia.

O zonă care este acum accesibilă proviziilor este orașul Tabqa ce a fost recucerit de către Forțele Democratice Siriene sprijinite de SUA. Potrivit WFP, rațiile de hrană s-au dublat în această zonă, iar mulți oameni s-au reîntors la casele lor.

Lupta împotriva Daesh reprezintă doar o singură fațetă războiului din Siria care intră în al șaptelea an consecutiv. Șase runde de negocieri pentru pace au avut loc pentru a putea aduce pacea între taberele combatante, însă fără rezultat. O a șaptea rundă este în desfășurare la Geneva, însă așteptărle pentru soluționare sunt aproape inexistente.

Opoziția siriană acuză guvernul condus de președintele Assad de faptul că acesta refuză să se angajeze în negocieri și face apel către Consiliul de Securitate să facă presiuni asupra lui Assad.

Check Also

daesh

Liderul ISIS din Afganistan a fost ucis

Abu Saad Erhabi, liderul ISIS din Afganistan, împreună cu alţi zece lideri ai autoproclamatului Stat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *