Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Ocalan: Acordul de pace dintre Ankara şi PKK ar putea să cadă

Ocalan: Acordul de pace dintre Ankara şi PKK ar putea să cadă

Acordul istoric de pace dintre PKK şi regimul de la Ankara riscă să cadă dacă Statul Islamic va reuşi să cucerească oraşul populat de kurzi în Siria, Kobane.

”Asediul Kobane este mai mult decât un asediu obişnuit. Dacă tentativa de masacru reuşeşte, atunci ea va avea drept consecinţă sfârşitul procesului de pace” se menţionează într-un comunicat emis de Abdullah Ocalan, liderul kurd aflat în detenţie pe viaţă într-o închisoare din Turcia.

Comunicatul, remis prin intermediul unui grup de parlamentari kurzi care l-au vizitat ieri pe Ocalan, vine ca urmare a avansului militar al Statului Islamic în nordul Siriei.

Procesul de pace, al doilea din istoria violentă dintre Ankara şi PKK soldată cu peste 40.000 de victime, a intrat în vigoare în primavera anului trecut atunci când PKK şi-a retras forţele militare din Republica Turcă către nordul Irakului.

Procesul de pace reprezintă unul dintre marile succese pe plan intern ale regimului Erdogan, iar intrarea în impas a acestuia va produce numeroase probleme partidului de guvernământ, AKP, care se bazează pe suportul populaţiei kurde în viitoarele alegeri parlamentare din 2015.

Check Also

Arabia Saudită și Africa de Sud: Apel la lupta comună împotriva terorismului

Președintele sud african, Cyril Ramaphosa, a avut o vizită oficială de două zile în Arabia Saudită, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *