Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Israel refuză să înapoieze rămășițele palestinienilor
Israel
Sursa: Youtube

Israel refuză să înapoieze rămășițele palestinienilor

Un raport recent afirmă faptul că Israel păstrează trupurile neînsuflețite a sute de palestinieni, în cimitire supra-aglomerate, relatează Al Jazeera.

Mohammed Nassar este doar unul dintre exemplele de părinți care nu și-au mai văzut copii de ani de zile. Fiul său, Shadi, a dispărut în data de 7 martie 2002 și nu s-a mai întors niciodată acasă. Conform declarațiilor, Shadi plecase să detoneze o bombă suicidala la intrarea în așezarea ilegală a israelienilor din Ariel, misiune în uma căruia a murit și a rănit încă 15 israelieni.

“ Nu aveam nicio idee că avea de gând să comita un atac (…) Dacă aș fi avut vreo suspiciune, l-aș fi bătut și l-aș fi obligat să stea acasă (…) Un tată care să-și piardă fiul? Cum ar trebui sa mă simt?”

De la atacul care i-a adus moartea lui Shadi au trecut 15 ani, însă ca pedeapsă statul israelian refuză să înapoieze rămășițele statului și părinților lui, iar potrivit raportului recent publicat există un număr de 249 de palestinieni îngropați în zone militare de pe tot teritoriul Israelului.

“ Suntem în permanență îngrijorați chiar dacă au trecut 15 ani. Uneori avem îndoieli că ar fi cu adevărat mort, din cauza faptului că nu l-am îngropat noi. Este extrem de dificil pentru noi. Doar Dumnezeu știe cum am reușit să trecem prin acești ani. Asta este o formă de tortură psihică. Fiecare zi este un dureroasă.”  A declarat Mohammed Nassar.

Potrivit Comitetului Crucii Roșie, Israelul încalcă dreptul international. Articolul 130 din Convenția protecției persoanelor civile pe timp de război, din 1949, afirmă că persoanele decedate în timpul unui conflict trebuie înmormântate în mod onorabil și dacă e posibil, chiar după ritualurile potrivite religiei de care aparțineau. Mai mult de atât, ideea de morminte colective este respinsă din start, autoritățile fiind obligate să se asigure că fiecare mormânt e marcat în așa fel încât cel decedat să fie recunoscut.

Chiar și legea Israelului este încălcată în urma cazului câștigat de avocatul Mohammed Bassam, care a convins Curtea Supremă a Israelului să implementeze o lege prin care reținerea cadavrelor palestiniene este ilegală.

Deși Comitetul împotriva torturii, al Națiunilor Unite, pune presiune pe statul israelian pentru a elibera rămășițele celor decedeți și pentru a asigura întoarcerea acestora în Palestina, Israelul refuză să facă demersuri în această directive, până în prezent.

Check Also

Sudanul sprijină războiul purtat de saudiţi în Yemen, ca o “datorie morală”

Ministrul Apărării din Sudan, Awad Ibn Ouf, a declarat că ţara sa sprijină iniţiativa arabă din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *