Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Fotoreportaj: viața refugiaților irakieni, între disperare și speranță
deportări interne
Sursa: Al Jazeera

Fotoreportaj: viața refugiaților irakieni, între disperare și speranță

Aproximativ patru milioane de irakieni s-au confruntat cu deportări interne din anul 2014, de când gruparea Daesh a ocupat zone extinse din teritoriul Irakului. În ciuda traumelor suferite, mulți deportați declară că viața lor nu este dominată de o continuă criză, relatează publicația Al Jazeera.

Criza umanitară din Irak a luat amploare în anul 2014, când, din cauza extinderii ocupației islamice pe teritoriul irakian, dar și din Levant, tot mai multe persoane au fost nevoite să își părăsească domiciliul și să se instaleze în zone cu un grad mai sporit de siguranță. Mulți deportați au fost nevoiți să facă față violențelor, incertitudinilor asupra viitorului din tabere și suferințelor.

În ultimii ani, situația persoanelor deportate a fost tot mai discutată în presa internațională, punându-se mult accent pe experiența negativă trăită. Desigur, aceste relatări sunt adevărate și foarte importante, însă reprezintă numai o parte a experienței acestor persoane. Se poate observa că viața a milioane de irakieni nu este guvernată de o continuă criză și, că printre momentele dramatice, zilnic își fac loc activități normale, precum jocuri, treburi, momente în care râd, în care se plictisesc.

De asemenea, locuințele improvizate și copii din tabere afișează o capacitate de adaptabilitate extraordinară față de situație, putând să transpună orice situație dramatică într-un cadru în care să se poată distra. De exemplu, clădirile distruse sunt ușor transformate în locuri de joacă, noroiul devine piscină, orașele cu corturi pentru vânt devin arene de zbor. Într-o tabără din orașul Hajj Ali, tinerii se strâng în fiecare seară într-o cameră de joacă recent construită, unde își petrec timpul jucându-se fotbal de masă sau concurează la diverse activități organizate în piscina improvizată.

Mulți irakieni s-au confruntat cu orori de neconceput, însă prezentarea lor numai cu statut de victimă este o formă prin care capacitatea și forța lor de a rezista în fața provocărilor este ignorată.

Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera
Sursa: Al Jazeera

Check Also

Turcia: Mesaj dur pentru SUA

În contextul diverendelor dintre SUA și Turcia privind situația kurzilor din Siria, ministrul de Externe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *