Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Femeile din Arabia Saudita vor putea conduce in urma unui decret regal
Arabia Saudită
sursa: ABC

Femeile din Arabia Saudita vor putea conduce in urma unui decret regal

Arabia Saudită a declarat că în sfârșit femeile vor avea libertatea de conduce, ca rezultat al anilor de activism, atât din interiorul cât și exteriorul teritoriului din Golf.  Decretul regal fost anunțat pe postul național marți și va intra în vigoare în luna iunie a anului 2018, relatează CNN.

Cu toate că de-a lungul timpului femeile și-au câștigat câteva libertăți importante, în 2016, Global Gender Gap Report Economic Forum a plasat Arabia Saudită pe locul 141 din 144 când vine vorba de egalitate dintre sexe. De aceea, CNN, Telegraph și The Independent au alcătuit liste cu libertăți și interdicții ale femeilor din Regatul Arabiei Saudite.

Libertăți ale femeilor din Arabia Saudită:

 1. Din 2015 femeile pot participa la alegerile locale, însă oficiile de campanii ale acestora nu pot conține echipe mixte de femei și bărbați.
 2. Tot în 2015 acestea pot fi numite în Consiliul Consultativ, iar un raport arată că 17 femei au fost alese în timpul votului municipal. Fostul rege Abdullah a dat un decret prin care 20% dintre scaune trebuie ocupate de populația feminină a Arabiei Saudite.
 3. Pot urma cursurile unei facultăți. Un raport recent a arătat că în momentul de față există mai multe femei decât bărbați care urmează cursuri universitare.
 4. Pot face sport de performanță și pot participa la Oliampiade. În 2012 Arabia Saudită a trimis două femei să participe la Jocurile Olimpice, iar din 2016 a trimis patru.

Interdicții ale femeilor din Arabia Saudită:

 1. Nu pot ieși pe stradă îmbrăcate cu altceva în afara de costumul negru specific femeilor din Arabia Saudită, numit Abaya.
 2. Nu-și pot face un buletin sau pașaport fără acordul soțului sau tatălui.
 3. Nu pot avea parte de același tratament medical de care beneficază bărbații. Chiar și operațiile sunt făcute pe baza acordului unei rude de sex masculine.
 4. Nu pot conduce afaceri fără a avea cel puțin doi sponsori barbați.
 5. În fața tribunalului, mărturia unui bărbat este egală cu cea a două femei.
 6. Conform legilor de moștenire Sharia, fiicele au dreptul la mai puțină avere decât frații lor.
 7. În caz de divorț, femeile au drept de custodie doar până ce băieții împlinesc 7 ani, iar fetele 9.

 

Check Also

Sudanul sprijină războiul purtat de saudiţi în Yemen, ca o “datorie morală”

Ministrul Apărării din Sudan, Awad Ibn Ouf, a declarat că ţara sa sprijină iniţiativa arabă din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *