Breaking News
Home > Global News > Orientul Mijlociu Extins > Arabia Saudită, între armele Federaţiei Ruse şi cele ale Statelor Unite

Arabia Saudită, între armele Federaţiei Ruse şi cele ale Statelor Unite

Arabia Saudită a ajuns la un acord cu Rusia pentru achiziţionarea sistemului avansat de rachete sol-aer S-400. Anunţul a fost făcut public în cursul zile de joi de către televiziunea al-Arabiya, voce oficială a regimului de la Riad.

Atât acordul, cât şi anunţul au venit în contextul vizitei pe care regele Salman al Arabiei Saudite o avea la Moscova. Cu prilejul acestei vizite, între cele două state s-a semnat de asemenea şi un memorandum care prevede sprijinirea Regatului saudit în dezvoltarea propriei industrii de apărare.

Informaţia cu privire la memorandumul de sprijinire şi dezvoltare a industriei de apare a Arabiei Saudite de către Moscova, a fost făcut chiar de Saudi Arabian Military Industries (SAMI).

SAMI a precizat că acest memorandum semnat între cele două state, cuprinde şi un contract cu exportatorul rus de armament Rosoboronexport şi care vine în contextul contractelor semnate pentru achiziţia sistemelor S-400, Kornet-EM, TOS-1A, AGS-30 şi a armelor Kalashnikov AK-103.

,,Părţile cooperează pentru punerea în practică a unui proiect de localizare a producerii sistemului de apărare antiaeriană S-400 şi de mentenanţă a componentelor sale” indică SAMI.

Să nu uităm că Arabia Saudită, nu este singurul stat care a încheiat un contract de achiziţie a sistemului S 400, Turcia, stat membru al NATO, a semnat cu Rusia pe 12 septembrie un contract pentru achiziţia de sisteme S-400, în pofida reacţiilor şi declaraţiilor făcute Washington.

Poate cea mai importantă informaţie publică care care lipseşte din încheierea contractelor de achiziţii de armament este numărul de sisteme care vor fi achiziţionate. Achiziţia sistemelor şi armamentelor se face pe “baza asigurărilor părţii ruseşti privind transferul de tehnologii şi localizarea producţiei acestor sisteme de armament în Regat”

Vizita regelui Salman la Moscova, nu trebuie privită ca orice altă vizită, deoarece este vorba despre prima vizită efectuată de un monarh saudit în Rusia. Prezenţa regelui Salman la Moscova a reprezentat pentru Vladimir Putin poate cea mai importantă victorie diplomatică din ultimul timp, deoarece obţine de la principalul aliat al SUA din zona Golfului Persic o recunoaştere a influenţei sale tot mai mari pe care o are în Orientul Apropiat şi Mijlociu în ultimii doi ani de zile, mai exact de când armata Federaţiei Ruse a intervenit în Siria, venind în sprijinului regimului de la Damasc.

Statele Unite, nu au rămas indiferente şi au reacţionat rapid la intenţiile Moscovei de a-şi consolida poziţia geopolitică şi militară în zona Golfului Persic. Astfel, Wasingtonul a  decis să surprindă Rusia,   prin aprobarea vânzării către Arabia Saudită a sistemului de apărare antirachetă THAAD, chiar pe 6 octombrie 2017, la o zi distanţă după semnarea acordului de cumpărare a sistemului de apărare aeriană S-400 din Rusia.

Valoare acordului semnat de Guvernul SUA se ridica la 15 miliarde de dolari, iar Departamentul de Stat american susţine că acest acord reprezintă un progres în ceea ce priveşte securitatea naţională a SUA, cât şi respectarea obiectivele propuse în planul politicii externe.

În urma acestor mutări, teritoriul Arabiei Saudite să află prins la mijloc între două sisteme de apărare antirachetă, cel american şi cel rusesc. Acest scenariu ne face să ne gândim la perioada războiului rece, când cei doi actori statali, SUA şi URSS (azi Federaţia Rusă),  îşi disputau neînţelegerile prin intermediul altor state, înarmându-le în intenţia de a le câştiga ca aliaţi sau parteneri strategici.

După semnarea acordului de vânzare a sistemului antirachetă THAAD, ştiind contextul militar şi geopolitic în care America a intrat, agenţia Pentagonului pentru cooperare în probleme de securitate şi apărare a precizat că acordul nu va afecta echilibrul militar în regiune. Tot ceea ce ne rămâne de făcut este să aşteptă reacţia Rusiei la mutarea pe care SUA a făcut-o, dacă va exista una, dar şi o atenţie mai sporită asupra evoluţie relaţiilor în zona Golfului Persic între Arabia Saudită, Rusia şi Statele Unite.

Articol semnat de Cristian SOARE

Check Also

Sudanul sprijină războiul purtat de saudiţi în Yemen, ca o “datorie morală”

Ministrul Apărării din Sudan, Awad Ibn Ouf, a declarat că ţara sa sprijină iniţiativa arabă din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *