Breaking News
Home > Global News > Europa > UK: perspective privind finanțarea proiectelor de pace pentru Irlanda de Nord
Irlanda de Nord, proiecte de pace, UK, brexit, uniune vamală, naționalism
Sursa: The Telegraph

UK: perspective privind finanțarea proiectelor de pace pentru Irlanda de Nord

Theresa May a declarat că Marea Britanie ia în considerare înlocuirea fondurilor acordate de Uniunea Europeană pentru a sprijini proiectele de pace în Irlanda de Nord, relatează Reuters. Aceste fonduri au fost esențiale pentru a se evita revenirea la situațiile violente, înlăturate prin semnarea acordului de pace din anul 1998.

Până  când procesul Brexitului va fi încheiat, Uniunea Europeană va continua să finanțeze proiectele de pace din Irlanda de Nord cu mai mult de 1,5 miliarde de euro. De-a lungul timpului, protestele dintre sindicaliștii britanici și naționaliștii irlandezi au cauzat moartea a peste 3,600 de persoane. Prin intermediul fondurilor au fost finanțate programe care sprijină victimele conflictelor, care favorizează interferențele între comunitățile catolice și cele protestante și prin intermediul cărora foștilor militanți li se oferă asistență în căutarea unui loc de muncă.

Irlanda de Nord a fost unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene, alocându-se în perioada 2014-2020 aproximativ 3,5 miliarde de euro, inclusiv pentru sectorul agricol. Finanțarea urmează a se încheia în anul 2020, la un an după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Primul-ministru Theresa May a declarat intențiile Marii Britanii de a oferi în continuare sprijin financiar până la finalizarea proiectului, chiar dacă Brexitul se va încheia. Ulterior, May a declarat că vor fi analizate și explorate noi proiecte care să asigure pacea în zonă.

Susținătorii proiectelor de pace au reacționat, avertizând că reducerea fondurilor ar putea expune Irlanda de Nord în fața extremismului și că vor izbucni tot mai des violențe între cele două grupuri. Deși nimeni nu se așteaptă ca Irlanda să fie pusă din nou în fața unor situații violente precum cele din anii 1970-1980, politicienii irlandezi se tem că Brexitul ar putea intensifica tensiunile de natură sectară și că pot alimenta o situație politică nefavorabilă economiei.

Guvernul din Irlanda a declarat că  părăsirea Uniunii vamale de către Marea Britanie ar însemna și unei noi frontiere vamale cu Irlanda de Nord, o decizie care ar nemulțumi foarte mulți naționaliști nord-irlandezi, care aspiră la o Irlandă unită. Referitor la această chestiune, Marea Britanie a negat orice înclinație către o astfel de decizie.

În ceea ce privește fondurile alocate după Brexit, oficialitățile din Marea Britanie nu au declarat că vor înlocui finanțarea pentru toate programele, iar în ceea ce privește proiectele de pace din Irlanda de Nord, acestea vor trebui să concureze pentru fondurile bugetare din Regatul Unit cu domenii precum sănătatea sau agricultura.

Check Also

Letonia: Cetăţean arestat pentru spionaj în favoarea Federaţiei Ruse

Autorităţile de la Riga  au arestat un cetăţean leton, sub acuzaţia că ar spiona în …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *