Breaking News
Home > Intel > Analize > Rusia este agresivă (și) pentru că se află în afara sistemului de alianțe european
Rusia / Putin / Shoygu
Sergey Shoygu (stânga) Vladimir Putin (dreapta) / Sursa: TASS

Rusia este agresivă (și) pentru că se află în afara sistemului de alianțe european

Vorbeam într-un articol precedent publicat în TIMPUL despre cum agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată este cauzată și de faptul că Moscova este incapabilă să producă bănăstare în regiune, motiv pentru care, state pe care le consideră ca fiind parte a  propriei sale sfere de influență, întorc spatele rușilor pentru accederea în Uniunea Europeană.

Dar, Rusia nu este acuzată de Occident doar pentru acțiunile sale în fostul spațiu sovietic, ci și pentru ingerința sa în afacerile interne ale Uniunii Europene, acolo unde conexiunile Moscovei cu partide și lideri politici eurosceptici, ce militează pentru ruperea UE sunt evidente. Jobbik în Ungaria, UKIP și Nigel Farage în Marea Britanie, Marine Le Pen în Franța, sau Milos Zeman în Cehia, sunt doar câteva dintre cele mai clare legături ale Moscovei cu mișcări extremiste, anti-europene din UE.

Aceste conexiuni, rezultate prin acțiuni subversive la adresa Uniunii Europene au în marea lor parte două rațiuni. Prima, este dată de extinderea UE în fostul spațiu sovietic, ceea ce produce efectele pe care le-am discutat în articolul menționat la începutul editorialului.

A doua rațiune, este cel puțin la fel de complexă, fiind de altfel una dintre cauzele dialogului din ce în ce mai rece pe axa Moscova-Bruxelles. Pentru a înțelege, trebuie să ne punem întrebarea: ce este Uniunea Europeană ? Ei bine, în esența sa, Uniunea Europeană este în primul rând o alianță politică, și mai apoi una economică, al cărui scop primordial a fost acela de a pune capăt conflictelor armate pe continent. Înființată așadar în 1958, UE este un sistem de alianțe ce funcționează pe baza unor instituții supranaționale și independente, un sistem unic  ce a reușit să mențină pacea între puterile Vestice concomitent cu dezvoltarea economică a membrilor săi.

Dacă privim o hartă, observăm cu ușurință că toate conflictele continentale se află numai în afara acestui sistem, așa cum poate fi cazul Transnsitriei,  Balcanilor,  Ucrainei, Georgiei  sau Caucazului, ceea ce ar trebui să ridice semne de întrebare pentru decidenții de la Chișinău privind zona în care ar trebui să se îndrepte Republica Moldova.

De cealaltă parte, Rusia privește Uniunea Europeană  precum o extensie a NATO, care la rândul său reprezintă cea mai mare alianță militară ce funcționează încă din 1949, făcându-i pe ruși să considere că scopul acestui tandem internațional este de a-i ține pe americani înăuntrul Europei și pe ruși în afara ei.

Așadar, Moscova vede gestionarea relației cu Occidentul fie prin dialog, fie prin slăbirea, sau chiar ruperea alianțelor ce o marginalizează, ceea ce ar permite apariția unui cadru anarhic permițând Rusiei să câștige noi parteneri. Aceasta se pare că  este, cel puțin pe termen mediu, cea mai viabilă soluție a Kremlinului, pentru că, în contrapondere, orice formă de dialog cu Occidentul va forța Rusia să accepte valori precum libertățile civice, democrația participativă, pluripartidismul activ, libertatea media, etc. Sigur, aceste valori funcționează, însă doar formal, căci să nu uităm că vorbim despre țara în care orice oponent al sistemului, fie jurnalist, om politic sau activist civic, este înlăturat sub o formă sau alta.

Check Also

Tragedia turcă: Lansare de carte la Bucureşti

Turcia este un partener strategic al României la Marea Neagră dar şi un stat de-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *