Breaking News
Home > Global News > Europa > Reforma codului muncii generează proteste în Franța
reforma, codul muncii, Franța
Sursa: The Local

Reforma codului muncii generează proteste în Franța

Drumurile și depozitele de combustibil au fost blocate în Franța, protestele șoferilor de camioane fiind o reacție la reforma codului muncii, relatează The Local.

Reforma președintelui Macron, aplicată Legii Muncii, a stârnit nemulțumiri în rândul șoferilor de camioane, care au protestat prin crearea unor blocade la nivel național. Șoferii din sindicatele CGT și FO au reușit în dimineața zilei de luni, începând cu ora 5:00, să blocheze opt depozite de benzină, utilizându-și vehiculele. În zonele în care nu au creat blocaje, șoferii au circulat cu o viteză redusă pentru a îngreuna circulația.

Reacția guvernului față de proteste a venit la scurt timp, oficialitățile declarând că țara dispune de suficiente resurse de petrol și gaze naturale pentru a face față blocadei. Cu toate acestea, guvernul francez a susținut că panica instalată în rândul șoferilor, care vor fi tentați să cumpere mai mult carburant, ar putea să genereze perturbări majore.

Protestele planificate pentru dimineața zilei de luni au vizat inițial zona de nord a Franței, însă, ulterior, s-au extins și la sud in Marsilia. De asemenea, și Parisul a fost afectat, având în vedere că au fost programate blocaje și în Gennevilliers, zona aflata în nordul capitalei. Astfel, în nordul țării, orașe precum  Dunkerque, Lille și Lens au fost afectate de proteste, cauzând oprirea traficului pe A25, A1, A26 și A4. În nord-vest, s-au anunțat probleme de circulație în orașele Caen, Le Havre, Mondeville și La Rochelle. În regiunea sudică, au existat blocaje în Marsilia, Montpellier și Provence.

Șoferii se tem că își vor pierde locurile de muncă odată cu noile modificări aplicate codului muncii. De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorarea și în ceea ce privește pierderea schemei de pensionare anticipată. Reformele au generat proteste masive pe parcursul weekendului în Paris, după ce, în urmă cu câteva zile, 132,000 de persoane protestaseră în toată Franța.

Modificările aduse codului muncii oferă întreprinzătorilor mici o flexibilitate mai mare în ceea ce privește negocierea salariilor și a condițiilor de muncă cu personalul, în detrimentul obligațiilor față de acordurile naționale. De asemenea, reformele facilitează concedierea angajaților, oferirea de compensații pentru despăgubiri neloiale și, în același timp, plăți mai mari pentru persoanele concediate.

Președintele Emmanuel Macron, a declarat că aceste reforme, care constituie principalul pilon al programului său pentru stimularea antreprenoriatului, vor reduce șomajul cu aproximativ 9,6%.

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *