Breaking News
Home > Global News > Europa > Prințul Philip se retrage din viața publică
viața politică
Prințul Philip și regina Elisabeta în 2007, la 60 de ani de la căsătorie, sursa: The Telegraph

Prințul Philip se retrage din viața publică

Ducele de Edinburgh, soțul în vârstă de 96 de ani al reginei Elisabeta a II-a a Angliei, a anunțat încă din luna mai că dorește retragerea din viața publică. În onoarea acestuia, va fi organizată o ceremonie a Marinei Regale în care prințul Philip își va îndeplini ultimul angajament regal, relatează BBC.

Odată cu anunțul oficial legat de retragerea din viața publică, ducele de Edinburgh a fost lăudat pentru  serviciile aduse țării în cei 70 de ani de consort regal și 64 de ani de Căpitan General al Marinei Regale.

Prințul Philip face o vizită surpriză trupelor britanice din Irak, 2006
Prințul Philip face o vizită surpriză trupelor britanice din Irak, 2006

În timpul anilor de activitate, ducele de Edinburgh a condus peste 22,219 servicii pe cont propriu încă de la urcarea pe tron a Elizabetei, în 1952, a făcut 637 de vizite peste ocean, pe cont propriu, a ținut 5,496 de discursuri și a scris 14 cărți.

Duke_EdinburghX1100F

Decizia lui de a se retrage din viața publică nu are legătură cu niciun motiv medical, iar acesta își rezervă dreptul de a continua să o însoțească pe regină la anumite evenimente. Elisabeta a declarat că susține decizia acestuia, în timp ce propriul program al obligațiilor de monarh rămâne neschimbat, scrie The Telegraph.

Potrivit History, Philip și Elisabeta s-au cunoscut la un eveniment în familie, în 1937, ca veri de gradul al III-lea, ambii fiind nepoți ai reginei Victoria, însă relația dintre cei doi ar fi început abia doi ani mai târziu când Elisabeta a făcut o vizită Colegiului Naval Regal din Dartmouth, unde ducele de Edinburgh era unul dintre cadeți. Relația acestora s-a dezvoltat pe perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar Elisabeta a fost cerută în căsătorie în 1946.

Deși conform tradițiilor părea o alegere potrivită, logodna celor doi a fost înconjurată de controverse din cauza faptului că mulți îl credeau pe Philip susținător al germanilor, din cauza liniei familiale. Cu toate acestea, cei doi s-au căsătorit în 1947 și împreună au doi copii, Charles și Anna.

The Telegraph a realizat o cronologie în fotografii a relației dintre Regina Elisabeta și Ducele de Edinburgh care poate fi vizualizată aici.

 

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *