Breaking News
Home > Global News > Europa > Prințul Philip se retrage din viața publică
viața politică
Prințul Philip și regina Elisabeta în 2007, la 60 de ani de la căsătorie, sursa: The Telegraph

Prințul Philip se retrage din viața publică

Ducele de Edinburgh, soțul în vârstă de 96 de ani al reginei Elisabeta a II-a a Angliei, a anunțat încă din luna mai că dorește retragerea din viața publică. În onoarea acestuia, va fi organizată o ceremonie a Marinei Regale în care prințul Philip își va îndeplini ultimul angajament regal, relatează BBC.

Odată cu anunțul oficial legat de retragerea din viața publică, ducele de Edinburgh a fost lăudat pentru  serviciile aduse țării în cei 70 de ani de consort regal și 64 de ani de Căpitan General al Marinei Regale.

Prințul Philip face o vizită surpriză trupelor britanice din Irak, 2006
Prințul Philip face o vizită surpriză trupelor britanice din Irak, 2006

În timpul anilor de activitate, ducele de Edinburgh a condus peste 22,219 servicii pe cont propriu încă de la urcarea pe tron a Elizabetei, în 1952, a făcut 637 de vizite peste ocean, pe cont propriu, a ținut 5,496 de discursuri și a scris 14 cărți.

Duke_EdinburghX1100F

Decizia lui de a se retrage din viața publică nu are legătură cu niciun motiv medical, iar acesta își rezervă dreptul de a continua să o însoțească pe regină la anumite evenimente. Elisabeta a declarat că susține decizia acestuia, în timp ce propriul program al obligațiilor de monarh rămâne neschimbat, scrie The Telegraph.

Potrivit History, Philip și Elisabeta s-au cunoscut la un eveniment în familie, în 1937, ca veri de gradul al III-lea, ambii fiind nepoți ai reginei Victoria, însă relația dintre cei doi ar fi început abia doi ani mai târziu când Elisabeta a făcut o vizită Colegiului Naval Regal din Dartmouth, unde ducele de Edinburgh era unul dintre cadeți. Relația acestora s-a dezvoltat pe perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar Elisabeta a fost cerută în căsătorie în 1946.

Deși conform tradițiilor părea o alegere potrivită, logodna celor doi a fost înconjurată de controverse din cauza faptului că mulți îl credeau pe Philip susținător al germanilor, din cauza liniei familiale. Cu toate acestea, cei doi s-au căsătorit în 1947 și împreună au doi copii, Charles și Anna.

The Telegraph a realizat o cronologie în fotografii a relației dintre Regina Elisabeta și Ducele de Edinburgh care poate fi vizualizată aici.

 

Check Also

Fenomenul separatist și importanța sa în ecuația geopolitică a Uniunii Europene

Separatismul a redevenit un pion important pe scena politică a Uniunii Europene, un fenomen declanșator …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *