Breaking News
Home > Global News > Europa > Polonia: perspective privind înarmarea cu rachete Patriot
înarmarea, Polonia, Statele Unite, sisteme Patriot, ICBS
Sursa: Twitter

Polonia: perspective privind înarmarea cu rachete Patriot

Oficialitățile din Polonia combat speculațiile privind înarmarea, relatează TASS. Ministrul Afacerilor Externe, Witold Waszczykowski, a declarat într-un interviu oferit ziarului Kommersant că Polonia nu ia în considerare instalarea unor rachete americane cu rază scurtă și medie de acțiune pe teritoriul țării.

Ministrul Afacerilor Externe, Waszczykowski, a ținut să clarifice situația privind negocierile dintre Polonia și Statele Unite. Conform declarației acestuia, Polonia nu are în vedere în momentul de față utilizarea unor armamente din Statele Unite și cataloghează ultimele informații apărute ca fiind simple speculații. De asemenea, Waszczykowski a susținut că o astfel de perspectivă, în care Polonia s-ar angaja să folosească armament american, ar depinde foarte mult de NATO.

Anterior declarațiilor ministrului de externe polonez, ziarul polonez Gazeta Pravna a relatat că negocierile dintre Statele Unite și Polonia privind achiziționarea a opt sisteme de apărare anti-rachetă Patriot se află într-un impas. Se pare că reprezentanții departamentului de apărare din Statele Unite nu sunt de acord cu condițiile impuse de partidul polonez privind  transferul tehnologiei.

Potrivit ziarului polonez, oficialitățile din Varșovia doresc, prin semnarea unei înțelegeri cu Statele Unite, să poată achiziționa tehnologie la un preț redus pentru producerea și întreținerea unor rachete de tip sol-aer. Programul polonez conține 12 puncte și prevede ca în cazul în care nu sunt îndeplinite integral, să nu poată fi semnat. Se pare că negocierile dintre cele două state se afla în momentul de față în impas deoarece Polonia a respectat numai câteva din prevederile programului.

În data de 6 august ministerele de apărare din Polonia și din Statele Unite au semnat un memorandum referitor la livrarea sistemelor Patriot. Ministrul Apărării Naționale din Polonia, Antoni Macierewicz, a declarat, în acord cu decizia Statelor Unite, că sistemele vor fi achiziționate până în anul 2022, iar demersurile pentru punerea lor în funcțiune au fost stabilite pentru anul 2023.

Sursa: The National Interest
Sursa: The National Interest

Macierewicz a menționat și faptul că, prin semnarea memorandumului, Statele Unite se angajează să livreze sisteme Patriot care dispun de tehnologie IBCS avansată și care să aibă radar inclus. Costurile celor opt sisteme Patriot se estimează a fi aproximativ 30  de milioane de zloți, echivalentul a 7,5 miliarde de dolari.

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *