Breaking News
Home > Global News > Europa > Mike Pence vizitează Europa de Est: Estonia, Georgia, Muntenegru
Mike Pence
Mike Pence, sursa ERR

Mike Pence vizitează Europa de Est: Estonia, Georgia, Muntenegru

Ziua de duminică, 30 iulie, marchează debutul  unui tur al vicepreședintelui Statelor Unite, Mike Pence, în trei țări din Europa de Est: Estonia, Georgia și Muntenegru. În linii mari, oficialul american este așteptat pentru a reitera sprijinul SUA pentru cele trei țări și în contextul temerilor insuflate de către Rusia.

Vizita oficială a vicepreședintelui afost anunțată de către Casa Albă încă de la sfârșitul lunii iunie. Conform comunicatului de presă, Mike Pence va vizita Tallinn (Estonia), Tbilisi (Georgia) și Podgorica (Muntenegru) între 30 iulie și 2 august. În Tallinn, oficialul american se va întâlni atât cu premierul estonian Juri Ratas, cât și cu președinții statelor baltice. În Georgia, acesta se va întruni cu președintele Giorgi Margvelashvili și premierul Giorgi Kvirikashvili, totodată vizitând și trupele care participă la exercițiul comun NATO-Georgia, intitulat Noble Partner. În final, în Muntenegru, Pence se va întâlni cu președintele Filip Vujanović și premierul Duško Marković și va participa ulterior la un summit al țărilor adriatice.

Mike Pence/Karen Pence
Mike Pence/Karen Pence, sursa ERR

Mike Pence a ajuns duminică dimineață, împreună cu soția sa, Karen Pence, în Tallinn, unde a fost întâmpinat de către ambasadorul SUA în Estonia, James D. Melville, și ministrul estonian al afacerilor externe, Sven Mikser, informează ABC News. Sosirea vicepreședintelui a fost consemnată și pe Twitter:

,,În numele POTUS, am ajuns în Tallinn pentru a discuta cu liderii țărilor baltice despre securitate și prosperitate” – M. Pence

Potrivit site-ului Guvernului Estoniei, pe agenda întâlnirii dintre vicepreședintele SUA și premierul Juri Ratas se numără cooperarea în materie de apărare, digitalizare și securitate cibernetică, precum și colaborarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană sub egida Președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2017). În acest sens, premierul Ratas a declarat că ,,Contribuția Statelor Unite la securitatea statelor baltice și a întregii Europe este una vitală”. După întâlnirea bilaterală cu premierului Estoniei, Pence va participa luni în cadrul unei mese rotunde alături de președinții celor trei state baltice, Kersti Kaljulaid (Estonia), Raimonds Vējonis (Letonia), Dalia Grybauskaitė (Lituania), urmate de o conferință de presă comună, precizează cotidianul estonian ERR.

Conform unui oficial din administrația americană, în Georgia, Mike Pence urmează să reitereze sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea, integritatea teritorială și aspirațiile Georgiei pentru integrarea euro-atlantică. Nu în ultimul rând, acesta va sublinia angajamentul SUA în contextul Parteneriatului Stategic dintre cele două state, informează ABC News.

Miercuri, 2 august, Pence va fi prezent în Podgorica, Muntenegru, în cadrul unui Summit al Cartei Adriatice, alături de liderii Albaniei, Bosniei și Herțegovina, Croatiei, Kosovo, Macedoniei, Serbiei și Sloveniei. Vicepreședintele american va reitera angajamentul și susținerea SUA pentru țările din Balcanii de Vest, precum și importanța reformelor politice și a statului de drept, relatează US News.

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *