Breaking News
Home > Intel > Analize > Macron și politica externă franceză
Macron
Emmanuel Macron Sursa: EPA

Macron și politica externă franceză

În data de 14 iulie, pe  marile bulevarde ale Parisului trupele militare franceze, alături de o parte din trupele aliate  vor defila pe sub Arcul de Triumf. Va fi ziua națională a Franței,   motiv pentru care trebuie să aruncăm o scurtă privire asupra a ceea ce această țară reprezintă acum, pe scena europeană și mondială.

Rolul cel mai important în acest sens este avut de nimeni altul decât președintele  Emmanuel Macron, un lider mult mai activ pe plan internațional și mult mai ambițios decât predecesorii săi, Sarkozy și Hollande, ceea ce face ca nu puțini să fie cei  care spun că Macron are toate șansele de a se ridica la nivelul unor lideri precum Mitterand sau Charles de Gaulle. Drumul nu este deloc unul ușor, însă principalul avantaj al său este dat de majoritatea parlamentară pe care o controlează.

Partidul lui Macron, La Republique en Marche, deține 308 locuri din legislativul francez, ajungând în final a controla un total de 350 de fotolii  din cele 577 de locuri destinate deputaților, iar această majoritate covârșitoare îi permite să implementeze orice proiect de lege dorește, comoditate pe care alți lideri, precum Merkel sau Trump nu o au.

Pe acest fond, a reușit să implementeze reformele din domeniul muncii, cel universitar sau cel al căilor ferate. Ultimul  dintre acestea este elocvent pentru a înțelege că Macron dorește o Franță puternică, un stat centralizat, singurul scop, spre exemplu, pentru care a decis să renunțe la anumite avantaje pe care muncitorii din domeniul căilor ferate le dețin încă din anii 50 fiind acela de a transforma acest segment, controlat de către stat, într-unul competitiv față de sistemul privat.

Legitimitatea internă îi  conferă fundamentul poziționării Franței pe plan extern, acolo unde Parisul este un promotor al democrației liberale și a instituționalismului internațional, militând pentru o Uniune Europeană unită sub coordonarea motorului franco-german. Totuși, se ridică întrebarea cum va arăta UE pe termen mediu și lung, însăși Macron vorbind de un nou Parlament și un nou Minister de Finanțe, construite special pentru zona Euro, ceea ce ne duce cu gândul către o Europă construită pe mai multe viteze.

Pe plan extern, Macron a reușit să detensioneze relația cu omologul său american, poziționându-se chiar în postura de mediator între Trump și Merkel, dând totodată dovadă de pragmatism, mai ales în cadrul întrevederilor cu Vladmir Putin.

În cele din urmă, reîntoarcerea geopolitică a  Franței în Africa nu are numai fundamente economice, ci și securitare, Macron încercând să joace un rol important în lupta privind combaterea terorismului internațional, iar continentul african riscă să devină un Paradis nu numai pentru grupări precum Boko Haram sau Al Qaeda din Mali, ci și pentru Statul Islamic, care se poate regrupa în regiunile unde controlul guvernelor este unul slab.

Putem identifica două mari provocări pe termen scurt și mediu pentru Macron. Prima ar fi dată de încercarea de a evita ruperea acordului nuclear iranian și marginalizarea din nou a  Teheranului pe plan internațional, în timp ce, o a doua mare provocare este dată de menținerea Europei unite și lupta împotriva populismului și a mișcărilor radicale de dreapta. Cu o Germanie captivă deocamdată în propriile politici interne, un grup de la Vișegrad mai degrabă contrar viziunii lui Macron și un nou guvern italian cu tente extremiste, România poate juca un rol esențial în strategia lui Macron, cu atât mai mult cu cât Bucureștiul urmează să preia președenția Consiliului Uniunii Europene.

Macron are toate șansele pentru a-și îndeplini obiectivele politice, însă cel puțin tot atât de mari provocări se vor ivi atât pe plan intern cât și extern, însă este cert, că în momentul de față, Franța a redevenit un actor relevant la nivel global, putând chiar să preia pârghiile și conducerea reală a Uniunii Europene.

Check Also

România și reconstrucția economică a Siriei

În urmă cu mai mult de zece ani, compania Murfatlar a avut o campanie publicitară …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *