Breaking News
Home > Global News > Europa > Fostul președinte al Georgiei nu mai deține cetățenie ucraineană
cetățenie ucraineană, Ucraina, Mihail Saakașvili, Petro Poroșenko
Sursa: Digi 24

Fostul președinte al Georgiei nu mai deține cetățenie ucraineană

În urma deciziei președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, nu mai deține cetățenie ucraineană. Această situație favorizează extrădarea sa în Georgia, unde este acuzat de abuz de putere, relatează Agerpres.

Mihail Saakașvili a deținut două mandate prezidențiale în Georgia, până în anul 2013. I s-au adus numeroase critici la adresa stilului său autoritar și implicării în războiul devastator cu Rusia din anul 2008. În anul 2015 s-a bucurat de două reușite, obținând cetățenia ucraineană și devenind guvernator al provinciei Odesa.  Cu toate acestea, în noiembrie 2016 a demisionat din funcția de guvernator, criticând regimul din Ucraina că împiedică lupta sa împotriva corupției și acuzându-l pe Poroșenko că își supune proprii cetățeni la jaf. Ulterior, în lupta sa împotriva sistemului, Saakașvili a încercat să creeze o nouă forță politică și să convoace alegeri anticipate.

Decizia retragerii cetățeniei a urmat întâlnirii de la Tbilisi dintre Poroșenko și omologul său georgian, Ghiorghi Margvelașvili. Scopul acestei întâlniri a fost cooperarea dintre cele două state în privința aderării la N.A.T.O și Uniunea Europeană. Mihail Saakașvili a criticat vizita președintelui în Georgia, afirmând că aceasta a fost un pretext pentru o întâlnire secretă cu liderul partidului care se află la putere din anul 2012, Bidzina Ivanișvili.

Retragerea cetățeniei ucrainene a fost motivată de un consilier al Ministerului de Interne din Ucraina. Acesta a afirmat că decizia a fost generată de informațiile pe care statul ucrainean le-a primit din partea Parchetului din Georgia referitoare la fapte ascunse în mod intenționat de Saakașvili în momentul acordării cetățeniei.

Mihail Saakașvili a condamnat decizia președintelui Poroșenko. Prin intermediul decretului reîntoarcerea în Ucraina a lui Saakașvili este imposibilă.

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *