Breaking News
Home > Global News > Europa > FBI și Europol demonteazǎ piețele de droguri din mediul virtual

FBI și Europol demonteazǎ piețele de droguri din mediul virtual

Drept urmare unei operațiuni internaționale dirijate de cǎtre FBI, Europol și Eurojust, mai multe piețe virtuale de droguri au fost demontate din ‘world wide web’. Operaționalizând sub numele de cod ‘Onymous’, organizațiile de poliție au cooperat pentru a prinde mai mulți lideri ai acestor organizații; printre care Blake Benthall, fondatorul SilkRoad2.

Printre produsele cele mai comercializare pe site-urile respective se numǎrǎ marijuana și XTC

‘Onymous’ completeazǎ seria arestǎrile din ultima vreme. Cu un an înainte, fondatorul primului Silk-Road, cel originar defapt, Ross Ulbricht, a fost arestat. Cifra de afaceri a Silk-Road-ului a fost de 11 milioane de euro în anul 2011. De atunci, comerțul ilicit cu droguri în spațiul virtual a cunoscut o creștere de pânǎ la 67 milioane € în 2012. Dupǎ decaderea Silk-Road-ului, numeroase alte site-uri au ‘preluat ștafeta’ printre care Silk-Road 2, așa zisul urmaș spiritual al precursorului sǎu.

În urma unei investigații fǎcute de cotidianul olandez ‘Volkskrant’, se pare cǎ Silk-Road 2 se claseazǎ pe locul 2 în clasamentul mondial al celor mai profitabile spații virtuale având ca principalǎ ocupație comerțul de droguri, asta în urma fruntașului Agora. Cei de la Volkskrant au constatat cǎ rețeaua Silk-Road 2 a existat de ceva vreme bunǎ și în Olanda, iar pânǎ acum se estimeazǎ cǎ cel puțin 15 milioane € au trecut prin intermediul acestui site.

Sub conducerea Parchetului Național al Ministerului Afacerilor Interne, poliția olandezǎ a confiscate mai multe servere. Purtǎtorul de cuvânt al Ministerului Justiției, Lodewijk van Zwieten: ‘Am arǎtat cǎ și în subteranul internetului nimeni nu se poate ascunde. Aceastǎ investigației merge în paralel cu proiectul European ITOM, prin care statele europene încearcǎ sǎ gǎseascǎ cele mai bune modalitǎți de contracarare a comerțului ilegal din spațiile virtuale.

Check Also

Macron

Macron și politica externă franceză

În data de 14 iulie, pe  marile bulevarde ale Parisului trupele militare franceze, alături de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *