Breaking News
Home > Global News > Europa > Noi tensiuni între Austria și Turcia
Nihat Zeybekci Sursa: REUTERS

Noi tensiuni între Austria și Turcia

Conform Reuters, Austria și-a manifestat în ultima vreme tot mai mult nemulțumirea cu privire la situația Turciei, criticând acțiunile interne de represiune ale regimului de la Ankara. Reacțiile cu privire la încercările liderilor turci de a-și exercita influența politică asupra statului austriac au devenit tot mai evidente, fapt regăsit chiar în declarațiile  recente prin intermediul cărora Austria critică Ministerul Economiei din Turcia. Această atitudine reacționară este manifestată la nivelul majorității liderilor europeni, generând nemulțumiri din partea autorităților din Turcia.

Conform declarațiilor de luni, Austria critică implicarea unuia dintre ministerele din Turcia în organizarea unui eveniment inter-statal care viza sărbătorirea eșecului loviturii de stat de anul trecut.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe din Turcia a venit la scurt timp după această declarație, condamnând acțiunea Austriei și considerând că asemenea demersuri nu fac decât să sporească tensiunea la nivelul cooperării dintre Ankara și Europa.

În urma deciziei de a critica acțiunea ministrului turc al Afacerilor Externe, Nihat Zeybekci, ministrul Afacerilor Externe din Austria, Sebastian Kurz, și-a argumentat poziția prin intermediul unei declarații oferite la un post de radio: Nu ne dorim să se instaleze în Austria aceeași atmosferă tensionată care persistă în Turcia în urma încercării eșuate a loviturii de stat care a generat ulterior numeroase acțiuni de epurare la nivelul populației.” Purtătorul de cuvânt al lui Kurz a declarat că o vizită a oficialităților din Turcia ar reprezenta un veritabil pericol pentru securitatea și ordinea publică din Austria.

La același post de radio, cancelarul austriac Christian Kern a declarat că atât guvernul, cât și președintele Turciei, prin intermediul demersurilor efectuate,  încearcă să își exercite influența politică asupra Austriei iar acest lucru nu va fi tolerat.

Asemenea Austriei, și Olanda a adoptat o poziție similară. Această imagine a fost dublată de restricțiile impuse la începutul acestui an de diverse țări membre ale Uniunii Europene, care au reacționat împotriva încercărilor miniștrilor din Turcia de a se adresa etnicilor turci care locuiesc în Europa înaintea votului privind schimbările constituționale.

Atunci, ca și acum, guvernele europene și-au argumentat poziția făcând referire la preocuparea pentru sporirea securității prin intermediul restricțiilor asupra călătoriilor.

Austria și-a manifestat deschiderea pentru o vizită a ministrului Zeybekci cu scopul purtării unor discuții bilaterale, însă nu va accepta participarea acestuia la vreun congres.

Austria a fost una dintre cele mai critice voci la adresa represiunii asupra securității Turciei în urma eșecului loviturii de stat din iulie, anul trecut.

De la lovitura de stat în urma căreia au murit 240 de persoane, autoritățile turcești au arestat și închis peste 50.000 de persoane, au suspendat sau demis altele 150.000 printre care au fost incluși soldați, cadre didactice sau funcționari publici. Aceste acțiuni au fost argumentate prin intermediul unor presupuse suspiciuni cu privire la diverse legături ale persoanelor vizate cu clerul musulman exilat, pe care autoritățile din Ankara îl consideră principalul vinovat pentru declanșarea loviturii de stat.

Turcia a declarat că acțiunile de represiune sunt necesare având în vedere amenințările cu care se confruntă la adresa securității. Anterior, autoritățile turcești au declarat că încercările Austriei de a stopa discuțiile referitoare la aderarea Akarei la Uniunea Europeană au un caracter rasist.

Purtătorul de cuvânt al ministrului afacerilor externe  din Turcia a declarat că anunțul de luni venit din partea Viene este unul edificator. Astfel, acesta consideră că atitudinea Austriei de respingere a vizitei planificate cu ministrul economiei denotă o lipsă de sinceritate în ceea ce privește apărarea valorilor democratice.

Totodată, atitudinea de respingere față de Turcia a fost evidentă și în ceea ce privește Olanda, săptămâna trecută olandezii interzicând vizita unui viceprimar turc cu scopul comemorării evenimentului de aniversare a loviturii de stat.

Nemulțumirea autorităților din Turcia a fost manifestată și de către președintele Tayyip Erdogan, care s-a plâns că pe parcursul vizitei sale în Hamburg cu ocazia summitului G20 nu i s-a permis să se adreseze turcilor care locuiesc în Germania.

Erdogan considerăcă prin intermediul acestor acțiuni, autoritățile germane nu fac decât ”să comită un suicid”.

Atitudinea liderilor Uniunii Europene față de situația Turciei a fost manifestată încă de anul trecut, criticând Referendumul din aprilie 2016 prin intermediul căruia președintelui i s-au acordat mai multe atribuții. Astfel, majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene consideră că statul turc se îndreaptă tot mai mult în direcția unui regim autoritar.

Check Also

Macron

Macron și politica externă franceză

În data de 14 iulie, pe  marile bulevarde ale Parisului trupele militare franceze, alături de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *