Breaking News
Home > Global News > Europa > Alegeri Germania: se va forma coalitia “Jamaica”?
partide politice
Cem Ozdemir, reprezentant al Partidului Verde (stânga) și Christian Lindner, lider al FDP (dreapta)/ sursal: AFP

Alegeri Germania: se va forma coalitia “Jamaica”?

Când vine vorba de istoria politicii Germaniei, ecologiștii din Partidul Verde și cei din patidul Liber Democrat au fost în mod tradițional partide politice rivale. Însă odată cu organizarea noilor alegeri electorale este ridicată întrebarea dacă cele două partide vor trece peste diferențe și conflicte pentru a-și urmări interesul de a forma o coaliție cu partidul Angelei Merkel, relatează DW.

Din cauza faptului că SPD (Patidul Social Democrat) a declarat anul acesta că nu este dispus să facă parte dintr-o alianță cu CDU (Uniunea Creștin-Democrată), era de așteptat ca puterea să se concentreze în mâinile unei alianțe formate din trei alte partide politice importante: ecologiștii din Partidul Verde, conservatorii din CDU și Partidul Liber Democrat.

Fiind numită “ coaliția Jamaica”, datorită culorilor partidului, asemănătoare culorilor steagului Jamaican, această alianță este ceva nou și diferit pentru politica internă a statului german.

În ciuda faptului că Partidul Verde și Partidul Liber Democrat au decis că este în interesul amândurora să se alieze, cele două entități politice au o lungă istorie de conflicte, uneori exprimată chiar și în cele mai puerile modalități. Spre exemplu, ecologiștii au parodiat posterele de campaniei ale FDP, iar FDP îi descriu adesea pe ecologiști ca fiind “ iubitori de copaci”.

“ FDP și Partidul Verde vor același teritoriu. Iar rivalii nu sunt niciodată drăguți unii cu alții,” a declarat Jugen Dittberner, un profesor de științe politice, afiliat cu FDP.

Rivalitatea dinte cele două partide politice atinge adesea o notă personală. Liberalii au agitat apele atunci când ecologiștii au întâmpinat primele dificultati în coaliția cu Social Democrații, iar ecologiștii au izbucnit în aplauze la televizor atunci când s-a anunțat eșecul FDP.

Cu toate acestea, Markus Loning, fost membru FDP care fusese de asemenea și ecologist înainte, a declarat că există suficient pământ comun de exploatat între cele două entități.

“ Sunt o grămadă de puncte de vedere în care sunt de acord și ambele (partide) au același impuls de a reforma și de a moderniza țara,” a declarat Loning pentru DW.

La polul opus, însă, Oska Niedermayer afirmă că există încă diferențe mari între liberali și ecologiști. Chia dacă cele două partide fac pace, el este de părere că cele două vor împiedica dificultăți în coexistența cu CSU (Uniunea Creștin-Socială).

“ FDP sunt mai flexibili în așteptările lor – pot face compromisuri (…) Însă CSU și Partidul Verde au trasat linii, de exemplu, în problema motoarele cu arderi și a centralelor electrice pe bază de cărbune. ”

Un întreg raport al rezultatelor alegerilor din septembrie 2017 poate fi vizualizat aici.

partide politice

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *