Breaking News
Home > Global News > Eurasia > Rusia: Ziua Marinei, celebrată printr-un spectacol de forță
Rusia / Ziua Marinei 2017
Sursa: TASS

Rusia: Ziua Marinei, celebrată printr-un spectacol de forță

Ultima zi de duminică din luna iulie marchează Ziua Marinei în Rusia, care a fost celebrată anul acesta cu fast, printr-un spectacol de forță, la care a participat și președintele Vladimir Putin. 

Potrivit Euronews, o serie de parade au fost programate pentru a avea loc în fiecare dintre bazele navale ale Rusiei din Kaliningrad până în Crimeea și Vladivostok, și pentru prima dată în portul Tartus din Siria. Cu toate acestea, cea mai grandioasă ceremonie, descrisă de către The Telegraph drept ,,cel mai mare show naval organizat de Rusia în ultimii ani”, a fost loc la Sankt Petersburg, supervizată fiind de către președintele rus, Vladimir Putin. În cadrul acesteia din urmă au participat aproximativ 50 de nave și submarine, 40 de avioane și elicoptere și peste 5.000 de marinari din cadrul flotelor rusești din Marea Baltică, Marea Nordului, Marea Neagră și Oceanul Pacific, respectiv Flotilei Caspice, informează TASS.

Rusia / Putin / Shoygu
Ministrul apărării, Sergey Shoygu (stânga) și Vladimir Putin (dreapta) / Sursa: TASS

În deschiderea ceremoniei, în cadrul discursului său, Vladimir Putin a declarat că ,,istoria națională este inseparabilă de victoriile Marinei neînfricate”, aducând în discuție o serie de bătălii memorabile care au contribuit, potrivit acestuia, la consacrarea Federației Ruse drept o putere navală importantă. Șeful statului a subliniat, totodată, angajamentul și sprijinul statului pentru dezvoltarea și modernizarea Marinei, precum și măsurile întreprinse în acest sens – ,,construirea unor noi nave, perfecționarea capacităților de luptă și de răspuns ale flotelor, precum și a pregătirii personalului”.

,,Astăzi, Marina îndeplinește nu doar atribuțiile ei tradiționale, ci se confruntă cu o serie de noi provocări, precum lupta împotriva terorismului și a pirateriei. Copiii și nepoții actualilor marinari se vor mândri cu strămoșii lor.” – V. Putin

Deși nu a participat la paradă, premierul rus Dmitry Medvedev, a transmis un mesaj de felicitare pe contul său de Facebook, adăugând că ,,Marina Rusă este mândria noastră”, scrie TASS.

Din punct de vedere istoric, Marina Rusă a fost creată printr-un decret al țarului Petru cel Mare la data de 30 octombrie (20 octombrie – conform calendarului gregorian) 1696, anul acesta aniversând, prin urmare, 321 de ani. Celebrarea Zilei Marinei a avut loc pentru prima dată în anul 1939, fiind inițial stabilită pentru data de 24 iulie și ulterior mutată în ultima zi de duminică a lunii iulie, potrivit unei cronologii publicate de către Sputnik.

Check Also

Rusia își aduce avioane MIG de Generația a IV-a în bazele militare din Armenia

Presa de la Erevan a anunțat că Federația Rusă a început să aducă avioane de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *