Breaking News
Home > Global News > Eurasia > Noi tensiuni între talibani și Statele Unite
Afganistan, talibani, trupe armate americane, război
Sursa: Reuters

Noi tensiuni între talibani și Statele Unite

Grupul taliban a adresat marți o scrisoare publică președintelui Donald Trump prin care a tras niște semnale de alarmă cu privire la situația militară din Afganistan. Conform scrisorii, situația militară din Afganistan este mult mai gravă decât pare, iar suplimentarea trupelor armate americane în acest context are un rol autodistructiv, relatează Reuters.

Un înalt oficial al grupului talibanilor din Afganistan a declarat pentru publicația Reuters că  decizia de a adresa o scrisoare președintelui american, Donald Trump, de altfel rară, a luată astfel încât să coincidă cu deliberările liderului de la Casa Albă în ceea ce privește viitoarea politică a Statelor Unite pe teritoriul statului afgan. Prin intermediul scrisorii, liderul taliban a adresat avertismente referitoare la decizia recentă a liderilor americani de a suplimenta trupele armate din Afganistan:

„Experiențele anterioare au demonstrat că trimiterea mai multor trupe în Afganistan nu a dus la nimic decât la distrugerea puterii economice și militare a Statelor Unite.”

De asemenea, reprezentantul talibanilor a criticat și situația actuală a guvernului afgan,  considerându-l format din lideri corupți și mincinoși, care nu au prezentat Washingtonului imaginea corectă în ceea ce privește poziția militară. Talibanii, doresc ca puterea să fie exercitată din nou de islamiști, motiv pentru care au organizat o revoltă violentă împotriva guvernării actuale, care este pro Occidentală. Nemulțumirea talibanilor a fost generată de pierderea puterii în urma invaziei americane care a urmat atacurilor din 11 septembrie 2001.

Înaltul comandant american în Afganistan, Generalul John Nicholson, a solicitat suplimentarea trupelor americane cu câteva mii pentru a veni în sprijinul forțelor de securitate afgane aflate în dificultate. De asemenea, alte voci influente de la Casa Albă, precum senatorul republican John McCain au susținut prezența trupelor armate americane în Afganistan. Cu toate acestea, politica actuală a Statelor Unite pare să combată astfel de inițiative, Donald Trump criticând implicarea și intervențiile militare în probleme externe.

Liderul talibanilor a susținut politica actuală a Washingtonului și a menționat deschiderea către discuții comune privind problemele Afganistanului și reinstalarea păcii dacă trupele americane vor fi retrase:

„Am observat că ați înțeles greșelile predecesorilor și ați decis să regândiți complet strategia Statelor Unite în Afganistan.”

Prin intermediul scrisorii, talibanii au dorit să sublinieze faptul că principala cauză a războiului din Afganistan o reprezintă ocupația străină.

Check Also

Președintele turkmen ar putea vizita Tadjikistanul

Cele două state ale Asiei Centrale, Turkmenistan și Tadjikistan întăresc legăturile bilaterale. Astfel, ministrul turkmen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *