Breaking News
Home > Global News > Eurasia > Cel mai mare exercițiu militar NATO-Georgia debutează pe 30 iulie
NATO-Georgia
Exercițiul Noble Partner 2016 / Sursa: Ministerul Georgian al Apărării

Cel mai mare exercițiu militar NATO-Georgia debutează pe 30 iulie

Între 30 iulie și 12 august, în cadrul bazelor Vaziani și Norio (Georgia), va avea loc cel mai mare exercițiu militar comun NATO-Georgia, cunoscut și sub numele de Noble Partner, aflat deja la al treilea an de desfășurare, informează ministerul georgian al apărării.

În cadrul exercițiului multinațional, al cărui motto simbolic este ,,Putere prin Parteneriat (Strength Through Partnership”, vor participa peste 2.800 de soldați din 8 state NATO și partenere – Georgia, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Ucraina, Turcia, Slovenia și Armenia. Potrivit unui comunicat al ministerului georgian al apărării, lista inițială a țărilor participante la exercițiul în discuție a fost anunțată în luna martie a acestui an includea, de asemenea, Azerbaijan, România și Spania, însă formula finală a rămas cea enunțată anterior, respectiv 5 state membre NATO și 3 țări partenere.

Echipamentele militare ale țărilor participante la exercițiu au început să ajungă în portul georgian de la Marea Neagră, Poti, încă din 21 iulie, majoritatea fiind transferate din portul Burgas din Bulgaria. Exercițiul Noble Partner 2017, menit să consolideze capabilitățile de apărare și atac, este perceput drept succesorul exercițiilor Saber Guardian (Bulgaria, România și Ungaria) și Sea Breeze (Ucraina) sub egida Comenzii Europene a NATO în regiunea Mării Negre, informează Agenda.ge.

Premierul georgian Giorgi Kvirikashvili a declarat că exercițiile sunt foarte importante, contribuind la întărirea conformității Georgiei cu standardele NATO, precum și a stabilității regionale, potrivit US News. Ambasadorul american la Tbilisi, Ian Kelly, a afirmat că acestea nu sunt de natură ofensivă, respectiv ,,îndreptate împotriva unei țări”, ci au în vedere sprijinirea Georgiei în demersurile de consolidare a interoperabilității forțelor proprii în cadrul operațiunilor internaționale.

De remarcat este faptul că, până la momentul debutului exercițiului Noble Partner 2017, nu am avut parte de o reacție din partea oficialilor ruși, în comparație cu acuzațiile de destabilizare a regiunii aduse de către Kremlin la adresa Georgiei și NATO, în anii precedenți. În acest sens, potrivit Ria Novosti, citată de către Interpress.ge, ministerul rus al afacerilor externe a descris exercițiile Noble Partner 2016 drept un ,,pas provocativ menit să pericliteze stabilitatea politico-militară la nivel regional, la care se adaugă sprijinul venit de la Washington pentru aspirațiile de natură revizionistă ale Georgiei”. La momentul respectiv, ministerul georgian al afacerilor externe, răspundea Kremlinului printr-un comunicat care sublinia nu doar interesul Georgiei de a menține stabilitatea în Caucaz, precum și faptul că:

,,Georgia este un stat independent și suveran, care se bucură de dreptul de a organiza orice fel de exercițiu pe teritoriul său. Mai mult decât atât, este dreptul Georgiei de a-și alege partenerii în sfera militară, precum și formele de cooperare cu aceștia.” (2016 – MFA.ge)

Retrospectiv, exercițiul Noble Partner a fost fondat în anul 2015 cu scopul de a pregăti militari din cadrul Forțelor Armate Georgiene și din statele membre ale Alianței în contextul Forței de Răspuns a NATO (NRF), precum și de a spori interoperabilitatea trupelor georgiene cu cele ale unităților Alianței.

NATO-Georgia
Exercițiul Noble Partner 2017 / Sursa: US Army

Check Also

România va participa la misiunea NATO în Irak

România a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *