Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Ultima reuniune a forumului ASEAN are loc în Manila
ASEAN
Sursa: TheSydneyMorningHerald

Ultima reuniune a forumului ASEAN are loc în Manila

Miniștri afacerilor externe din cadrul întâlnirii ASEAN au reușit să scape de impasul comunicării vis-a-vis de tensiunile din Marea Chinei de Sud printr-un comunicat care cere ca militarizarea zonei să fie evitată. De altfel, problema Mării Chinei de Sud a fost divizorul comun al discuțiilor de la întâlnirea ASEAN, relatează Reuters. În agenda evenimentului, oficiali ai 27 de state se vor reuni în perioada 2-8 august pentru discuții pe teme actuale. 

MinistRul de afaceri externe rus Serghei Lavrov a ajuns duminică în capitala filipineză unde agenda sa menționează participarea în cadrul evenimentelor ASEAN(Association of Southeast Asian Nations) și purtarea discuțiilor bilaterale. Ministrul este așteptat să poarte discuții cu ministrul de afaceri externe chinez Wang Yi, a declarat o sursă din cadrul delegației ruse pentru agenția de presă rusă TASS.

Conform celor de la Sputniknews, cei doi miniștri sunt așteptați să discute probleme actuale atât bilaterale cât și internaționale, inclusiv situația actuală din Coreea de Nord. Mai mult decât atât, Lavrov va discuta și cu omologul său nord-coreean Ri Yong Ho dar și cu miniștrii din Turcia și SUA.

Secretarul de Stat SUA Rex W. Tillerson se va afișa în aceeași cameră cu omologul său nord-coreean unde vor fi atent urmăriți, relatează New York Times. Aceștia nu sunt așteptați să se întâlnească în privat.

“Secretarul nu are planuri de a se întâlni cu ministrul de afaceri externe nord-coreean în Manila”- Susan A. Thornton, secretar al Departamentului pentru Asia de Est și Pacific

Presa este atentă la mișcările celor doi oficiali, SUA și Coreea de Nord, după ce Consiliul de Securitate al ONU a impus cele mai dure sancțiuni împotriva Phenianului după ce guvernul nord-coreean și-a continuat testele militare, subiect relatat de NewsInt.

Victor Cha, care a fost director al relațiilor cu Asia în timpul mandatului președintelui Bush, a declarat că Tillerson poate ar dori să întrețină un dialog cu omologul său nord-coreean pentru a arăta nu numai Coreei de Nord ci și lumii că SUA este deschisă dialogului cu Nordul. Acesta consideră ca Phenianul nu este interesat de discuții.

“Nu vorbesc cu nimeni – nici cu noi, nici cu rușii, nici măcar cu chinezii” – Victor Cha. fost director pe relațiile cu Asia în timpul președintelui George Bush.

De cealaltă parte, BangkokPost relatează că ministrul de afaceri externe al Coreei de Sud Kang Kyung Wha s-a întâlnit cu ministrul de externe nord-coreean la reuniunea de la Manila și chiar au discutat și salutat în mod oficial.  Se pare că declarațiile oficiale nord-coreene au însoțit discursul sud-coreean ca fiind “lipsit de sinceritate”. 

Luna trecută, guvernul de la Seul a propus ca cele două țări să susțină un dialog despre cum pot detensiona situația asupra zonei de graniță militarizată dar și reunirea familiilor separate de Războiul Coreean dintre 1950-1953. Astfel, Coreea de Sud întinde prima ramura de măslin dar propunerea nu a fost onorată cu un răspuns din partea Coreei de Nord.

Ministrul de externe chinez Wang Yi a salutat inițiativele de reluare a dialogului și guvernul de la Beijing susține o reluare a dialogului inter-coreean. De altfel China s-a numărat printre statele care au fost de acord cu impunerea unor noi sancțiuni după testele balistice efectuate de Phenian. Totuși, partea chineză atrage atenția că punerea presiunii asupra Coreei de Nord nu va atinge detensionarea situației. Este nevoie ca toate părțile implicate să ajungă la masa negocierilor, informează Bangkokpost.

 

 

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *