Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Tensiuni la un maxim istoric între Coreea de Nord și SUA
SUA

Tensiuni la un maxim istoric între Coreea de Nord și SUA

Coreea de Nord lucrează la un plan de lansare a patru rachete în marea ce înconjoară Guam-ul, plan ce va fi gata la jumătatea lunii August anunță agenția de presă nord-coreeană KCNA. Dacă va fi implementat, patru rachete Hwasong-12 cu o sferă de acțiune de 30 până la 40 de kilometri aproape de coasta SUA vor fi lansate după retorica președintelui SUA Donald Trump, relatează CNN.

Se pare că locuitorii din Guam sunt îngrijorați de războiul cuvintelor dus de Trump și liderul de la Phenian Kim Jong Un. Guvernatorul Guam-ului Eddie Calvo a declarat că a purtat discuții cu oficiali ai Casei Albe din Washington menționând că o amenințare sau atac asupra Guam-ului este unul asupra SUA iar America va fi apărată, relatează NorthKoreaTimes.

Deși Guam-ul este obișnuit cu amenințările nucleare venite din partea nord-coreeană, îngrijorarea a crescut pe fondul rapoartelor și a testelor care arată că Phenianul a început să stăpânească tehnologia militară nucleară și și-a extins programul nuclear în ciuda faptului că este o națiune izolată. Se pare că tensiunile au fost alimentate și de declarațiile belicoase ale președintelui SUA pe care acesta le-a distribuit, amenințând în mod deschis cu “foc și furie”, mai informează NorthKoreaTimes.

Conform ultimelor rapoarte, atacul se va desfășura înafara apelor teritoriale ale Guam-ului însă adânc în zona sa de exploatare economică exclusivă de 200 de mile marime.

SUA
http://edition.cnn.com/2017/08/09/politics/north-korea-considering-near-guam-strike/index.html?sr=fbCNN081017north-korea-considering-near-guam-strike0247PMVODtop

 

De altfel cei doi lideri își ascut repertoriul declarațiilor în momentul de față, implicată în discursurile ale Phenianului fiind și Japonia care zilele trecute a celebrat 72 de ani de la atacul cu bomba nucleară pe teritoriul său în Hiroshima. Astfel, subiectele tabu sunt încălcate după ce Japonia a fost singura țară care a suferit de pe urma unor astfel de atacuri nucleare. Analiștii sunt de părere că în contextul unor astfel de acțiuni și declarații, Japonia își va muta posibilitatea de dezvoltare a propriului arsenal de arme nucleare de la o idee dezbătută de extrema dreaptă, în politica sa actuală, avertizează NorthKoreaTimes.

De cealaltă parte a oceanului, oficiali ai SUA declară că Phenianul trebuie să înceteze orice acțiune sau considerare a acesteia care vor duce la sfârșitul regimului și la distrugerea oamenilor săi, declarație care aparține Secretarului de Apărare SUA James Mattis, informează CNN.

“Nu există semne că amenințările din partea Coreei de Nord s-au schimbat, americanii pot dormi liniștiți noaptea” – Secretarul de Stat Rex Tillerson

Într-un discurs surprinzător care întețește bătălia declarațiilor între cei doi lideri, pastoral texan Robert Jeffress care este unul din consilierii evanghelici ai președintelui Trump a declarat că Dumnezeu i-a dat președintelui control total de a-l scoate de la putere pe liderul Coreei de Nord, relatează USAToday.

De altfel președintele Trump se află într-o fază în care, ca răspuns la așa-numitele fake news, încearcă să își salveze imaginea oficială prin propagarea eforturilor proprii într-un sens exagerat în ciuda adevărului.  Astfel el și-a atribuit meritul pentru reforma arsenalului nuclear al SUA, declarând progrese masive de la instalarea sa în funcția prezidențială, deși aceste eforturi de modernizare au început de pe timpul administrației Obama și care se vor întinde pe aproximativ 30 de ani cu un cost total de 1 trilion de dolari, informează NYTimes.

Pe plan economic, declarațiile liderului de la Casa Albă au pus în gardă analiștii economici care anunță că pe lângă pierderile de ordin umanitar, inclusiv economia globală va fi zguduită de un conflict armat între Coreea de Nord și SUA. Repercusiunile vor plana asupra producției de telefoane smart și mașini până la industria televiziunii, lovind în creșterile economice din lume și ridicând prețurile, totul datorându-se faptului că Seoulul este înscris în lanțul care aprovizionează producția de electronice, se arată într-o analiză a celor de la Bloomberg.

În capitala Coreei de Nord  s-au organizat manifestații ample în piața Kim Il Sung pentru susținerea declarațiilor guvernului de la Phenian. Mai mulți oficiali de rang înalt au participat în cadrul marșurilor de susținere față de guvern. Oficialii au notat în discursurile lor faptul că SUA și forțele sale vasale au pregătit rezoluția de sancțiuni față de testele rachetelor ICBM ale Coreei de Nord abuzând din nou numele ONU, considerându-se o faptă odioasă, intolerabilă și fără precedent asupra suveranității Phenianului și a drepturilor sale de a exista și dezvolta, informează KCNA Watch.

“SUA sunt un stat de tip “gangster” care și-a pus lacheii să voteze fără principii. Acestea nu sunt altceva decât eforturi disperate ale celor înfricoșați de puterea Coreei de Nord […] Accesul la astfel de arme este un pas legitim de a apăra destinul țării și al națiunii și de a asigura dreptul la dezvoltare independentă […] Ne vom întări și mai mult puterea justiției de a distruge sursele injustiției la adresa noastră. […] Statele care au ales să urmeze SUA sunt niște marionete fără simț al justiției elementar și nu vor putea evita niciodată responsabilitatea pe care o au pentru că s-au aliat împotriva situației din peninsula coreeană, punând în pericol pacea și securitatea în regiune.” – Kim Ki Nam, membru al CC al PMC.

The Guardian a scris într-un editorial al său despre posibilele scenarii în cadrul tensiunilor SUA – Coreea de Nord. Acesta menționează un război preventiv, o izolare de forță, decapitare, mărirea presiunii economice, întoarcerea la negocierile formale, îngheț pentru îngheț și comunicare pentru de-escaladarea tensiunilor.

NewsInt a relatat despre criza tensionată din Coreea de Nord și a publicat pe blogul său de pe adevărul.ro un interviu acordat publicației de Jenny Town, managing editor 38 North care aduce ideea că încrederea exagerată în tacticile de presiune și izolare manifestate de celelalte state.

 

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *