Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Rețele de socializare populare investigate în China
social media, rețele de socializare, China, cenzură, Weibo, Baidu, WeChat
Sursa: Marketing China

Rețele de socializare populare investigate în China

Cele mai cunoscute rețele de socializare din China, WeChat, Weibo și Baidu, se află sub investigația autorităților, motivul principal fiind încălcarea normelor legale privind securitatea cibernetică, relatează BBC.

Weibo este o platformă de microblogging, similară Twitterului, WeChat este  o aplicație de mesagerie instantă, iar Baidu este un forum de discuții foarte popular. Se vehiculează că cele trei rețele de socializare ar avea sute de milioane de utilizatori activi.

Administrația Cibernetică din China a acuzat recent cele trei platforme online că permit utilizatorilor să posteze informații ce reprezintă un atac la adresa securității naționale, siguranței publice și a ordinii sociale. Se pare că tot mai multe postări au un caracter violent, fals, pornografic și uneori sunt menite a răspândi teroare în rândul populației.

Reprezentanții Baidu au fost singurii care reacționat la decizia autorităților chineze, declarând că vor coopera cu administrația guvernamentală în vederea soluționării  problemei. Atitudinea Chinei față de rețelele de socializare nu este surprinzătoare având în vedere gradul de cenzură foarte sporit aplicat asupra internetului.

În ultimele luni, Partidul Comunist a sporit controlul asupra internetului, iar Congresul care  va avea loc în toamnă pare să intensifice măsurile aplicate proprietarilor de site-uri. Luna trecută, 60 de site-uri populare pentru celebrități au fost interzise, principalul motiv invocat de administrația chineză fiind coruperea valorilor socialiste fundamentale. De asemenea, reglementarea lansată în luna mai obligă toate site-urile de știri să se afle sub administrația unui personal editorial numit de partid.

Weibo, WeChat și Baidu nu sunt singurele platforme social-media cenzurate în China. Rețele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram au fost, de asemenea, supuse unui control strict al autorităților, multe dintre conținuturile afișate fiind blocate. Chiar și accesul la motoare de căutare precum Google și accesul la numeroase magazine online sunt restricționate.

În anul 2016, Freedom House a catalogat acțiunile Chinei ca fiind abuzuri grave asupra internetului, subliniind faptul că măsurile dure aplicate subminează libertatea de exprimare a societății civile în mediul online.

Check Also

Australia: ONU, îngrijorată pentru condițiile oferite refugiaților

Organizația Națiunilor Unite (ONU) s-a arătat îngrijorată cu privire la condițiile “inumane” în care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *