Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Președintele sud-coreean este dispus să discute cu Phenianul pe marginea tensiunilor din Peninsulă
presedintele
Moon Jae-in, sursa Chung Sung-Jun/Getty Images

Președintele sud-coreean este dispus să discute cu Phenianul pe marginea tensiunilor din Peninsulă

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, proaspăt ales, a spus că este pregătit să discute cu regimul de la Phenian, mizând pe o abordare mai moderarată dar, în același timp, păstrând presiunea economică și diplomatică pe Coreea de Nord, relatează South China Morning Post.

Criza din Peninsula Coreea a luat o turnură periculoasă duminică după ce regimul Kim a testat cu succes un nou tip de rachetă balistică care, conform oficialităților nord-coreene, este capabilă să livreze “un focos nuclear mare”.

Ambasadoarea Statelor Unite la Națiunile Unite, Nikki Haley, a ținut o conferință de presă alături de parteneri din Coreea de Sud și Japonia ieri, pentru a articula poziția aliaților față de aceste noi evenimente. Haley a trasat câteva linii clare cu privire la posibilitatea unui dialog cu Phenianul, printre care renunțarea imediată și totală la programul nuclear, un deziderat extrem de puțin probabil de urmat de către Coreea de Nord.

“Fie susțineți Coreea de Nord, fie ne susțineți pe noi, fie sunteți cu Coreea de Nord sau nu,” a declarat Haley, făcând referire la membrii comunității internaționale și modul în care aceștia aplica sancțiunile economice îndreptate împotriva Phenianului.

“Poziția noastră de bază este că liniile de comunicare dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord ar trebui deschise,” a declarat Lee Duk-haeng, purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud. Aceste linii de comunicare au fost închise anul trecut ca urmare a ultimului test nuclear nord-coreean.

Relațiile dintre Phenian și Washington suferă de o lipsă de claritate a responsabilităților. Astfel, Moon și-a trimis un emisar la Washington, mogulul media Hong Seok-hyun, pentru a discuta daca Statele Unite are așteptări financiare față de instalarea sistemului antibalistic THAAD pe teritoriul sud-coreean.

Având în vedere că ultimul test balistic nord-coreean a prezentat toate semnele unui avans tehnologic în ceea ce privește raza și capacitatea de a purta un focos nuclear, Haley a scos în evidență faptul că acest lucru trebuie să primească un răspuns unitar, atât din partea aliaților, cât și din partea altor parteneri, în special China.

Check Also

Cresc temerile față de Phenian: SUA, Japonia și Coreea de Sud, un nou exercițiu militar

Coreea de Sud a anunțat astăzi că va organiza un nou exercițiu militar, alături de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *