Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Noi evoluții în cazul tensiunilor între SUA și Coreea de Nord
SUA
Sursa: AlaskaDispatchNews.com

Noi evoluții în cazul tensiunilor între SUA și Coreea de Nord

Tensiunile dintre cele două state au ajuns la un maxim istoric, declarațiile celor doi lideri fiind din ce în ce mai ascuțite față de celălalt. NewsInt prezintă cele mai importante evoluții ale tensiunilor din peninsula coreeană. Astfel, într-o declarație a prim-ministrului australian Malcolm Turnbull, acesta și-a asigurat partenerii din SUA că națiunea sa este pregătită să se alăture unui conflict împotriva Coreei de Nord dacă SUA va fi atacată, relatează BBC.

Pe fondul declarațiilor de la Phenian cu privire la lansarea a patru rachete intercontinentale ce ar viza teritoriul american al Guamului, Donald Trump a avertizat Coreea de Nord că ar trebui să se simtă “foarte neliniștită” dacă ar face ceva îndreptat spre SUA. Astfel, prim-ministrul Australiei a declarat la un post de radio local că își vor îndeplini toate obligațiile avute sub tratatul Anzus în cazul unui atac asupra SUA.

“America este alături de aliații săi, inclusiv Australia, iar noi suntem alături de SUA […] Să fiu foarte clar pe acestă problemă, dacă există vreun atac împotriva SUA, tratatul de la Anzus va fi invocat și Australia va veni în ajutorul SUA, cum și aceasta va veni în ajutorul nostru dacă am fi atacați” – Malcolm Turnbull, prim-ministrul Australiei.

Conform BBC, tratatul pe care îl menționează prim-ministrul Turnbull a fost semnat de Australia, Noua Zeelandă și SUA în 1951 și este o asigurare împotriva actelor de agresiune din partea celorlalte națiuni. Sub acest acord, statele semnatare sunt obligate să se consulte și să acționeze pentru a contracara pericolul comun în cazul în care sunt atacați. Criticii spun că tratatul este deschis la interpretări, neavând o aplicare precisă a prevederilor. Până în prezent, Australia a invocat aplicarea tratatului doar o data în 2001 când s-a alăturat trupelor americane în Afganistan dupa evenimentele 9/11. De cealaltă parte, SUA și Noua Zeelandă și-au suspendat obligațiile bilaterale în anii 1980.

De cealaltă parte, China avertizează Phenianul că nu îi va acorda sprijin în cazul în care va exista un conflict direct cu SUA, și doar în cazul în care SUA va lovi prima, relatează WashingtonPost. China a repetat în numeroase ocazii că ambele capitale nu trebuie să escaladeze tensiunile sau să cauzeze instabilitate în peninsula coreeană.

“Situația actuală din peninsula coreeană este complicată și sensibilă. China speră ca părțile să fie atente la declarațiile și acțiunile proprii și să ajute la diminuarea tensiunilor și creșterea încrederii mutuale, în locul mersului pe vechea cărare a afișare a puterii.” – Geng Shuang, purtătorul de cuvânt Ministerul de Afaceri Externe al Chinei

Mai mult decât atât, chinezii au reiterat faptul că atunci când interesele Chinei sunt în pericol, aceasta va răspunde ferm și pe măsură, menținându-și neutralitatea în cazul în care Phenianul atacă SUA dar va interveni în cazul în care politica din peninsula va fi shimbată, mai informează WashingtonPost.

Secretarul pentru Apărare al SUA James Mattis a declarat că America încă speră să rezolve criza cu Phenianul pe cale diplomatică. După zile de retorică încinsă din partea ambelor state, Mattis crede că războiul va fi unul catastrofic iar diplomația începe să dea rezultate, informează BBC.

Al-Jazeera notează în editorialul său pe tema crizei din peninsula coreeană că deși planurile nord-coreene de a ataca Guamul și retorica nervoasă și agresivă din ultimele zile de ambele părți, nu este susținută și de o mișcare a trupelor în teren. Se mai menționează și lipsa de claritate între declarațiile oficialilor de la Phenian și a capacității militare, luându-se în considerare progresul lent în cazul rachetelor balistice.

Conform experților în domeniu, sunt așteptate ca declarațiile între cele două state să continue să se intensifice.

Check Also

Australia: ONU, îngrijorată pentru condițiile oferite refugiaților

Organizația Națiunilor Unite (ONU) s-a arătat îngrijorată cu privire la condițiile “inumane” în care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *