Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Guvernatorul din Guam combate planul de atac al Coreei de Nord
Guam, planul de atac nord-coreean, rachetă, Coreea de Nord, Eddie Calvo
Sursa: Reuters

Guvernatorul din Guam combate planul de atac al Coreei de Nord

Guvernatorul Insulei Guam a combătut într-un interviu acordat publicației Reuters planul de atac pe care Coreea de Nord intenționează să îl dezvolte până la jumătatea lunii august. Se pare că intenția nord-coreeană de a discredita poziția Statelor Unite nu este văzută ca o amenințare sporită de către oficialitățile din Guam.

Relația dintre Statele Unite și Coreea de Nord a devenit tot mai tensionată în ultima perioadă. În acest context, Coreea a declarat că intenționează să lanseze trei sau patru rachete cu rază medie de acțiune la o distanță de aproximativ 30-40 km de Guam pentru a  trage un semnal de alarmă decisiv asupra Statelor Unite.

planul de atac nord-coreean, Guam, Coreea de Nord, rachetă, Eddie Calvo
Sursa: CBC

Insula Guam nu este o țintă întâmplător vizată de Coreea de Nord. Pe lângă faptul că acest teritoriu găzduiește aproximativ 163.000 de persoane, aici se află și o bază militară a Statelor Unite, care cuprinde o bază aeriană, un grup de pază de coastă și un escadron de submarine. Guvernatorul insulei a declarat că amenințările nord-coreene făcute publice miercuri au generat o stare de îngrijorare în rândul populației, însă nu cât să se instaleze panica. Această situație se datorează atitudinii afișate de autorități, care sunt foarte încrezătoare și nu consideră avertismentele Coreei ca fiind o amenințare sporită.

Eddie Calvo, guvernatorul din Guam, a declarat că acțiunea Coreei de Nord de a face public planul de atac denotă, mai degrabă, teama față de un posibil atac venit din partea Statelor Unite. Calvo și-a argumentat poziția făcând apel la caracterul imprevizibil al acțiunilor nord-coreene în astfel de situații:

Ei vor lansa o rachetă când nimeni nu este pregătit să acționeze, așa cum au făcut de câteva ori”.

Astfel, punerea planului de atac la dispoziția publicului pare a fi o metodă prin care Coreea de Nord a vrut să își reafirme capacitatea militară.

De asemenea, Calvo a menționat faptul că insula Guam dispune de un scut antirachetă care acționează ca o umbrelă defensivă pe mai multe niveluri. Totodată, guvernatorul a menționat și capacitățile de apărare deținute de Coreea de Sud și de Japonia și cooperarea dintre Guam și cele două state.

Check Also

Australia: ONU, îngrijorată pentru condițiile oferite refugiaților

Organizația Națiunilor Unite (ONU) s-a arătat îngrijorată cu privire la condițiile “inumane” în care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *