Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Cresc tensiunile în jurul Mării Chinei de Sud
tensiunile
Sursa weibo.com

Cresc tensiunile în jurul Mării Chinei de Sud

Perioada de relativă pace din zona Mării Chinei de Sud devine chestionabilă, relatează South China Morning Post. În urma deciziei Curții Permanente de Arbitraj de la Haga din  12 iulie, anul trecut, China a fost nevoită să stopeze revendicările în regiune, fapt ce a permis evoluția lucrurilor într-o manieră mai puțin tensionată. Cu toate acestea, mulți experți diplomați și juriști consideră că situația este una temporară, iar tensiunile vor reapărea în următoarea perioadă din cauza contextului internațional actual.

Hotărârea judecătorească prin care au fost respinse pretențiile Chinei de expansiune în zonă, bazate pe argumente istorice, a reprezentat unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria sa diplomatică. Inițial, oficialitățile de la Beijing au fost indignate de hotărâre și s-a încercat crearea unei propagande prin care să acuze Statele Unite de intențiile de a izola China. Ulterior, după ce au analizat consecințele pe care le-ar putea avea atitudinea lor revoltătoare, liderii de la Beijing și-au schimbat viziunea asupra situației. Astfel, în prezent o consideră un bun pretext de a-și consolida prezența în apele contestate, motiv pentru care au accelerat procesul de militarizare în vederea atingerii scopului.

Atât atitudinea Chinei, cât și cea a staului Filipine privind hotărârea Curții de la Haga influențează semnificativ modul în care se raportează statele vecine la problema în cauză, generând, astfel, o serie de păreri distincte. De exemplu, Carlyle Thayer, un important profesor al Academiei Australiene pentru Apărare, consideră că din moment ce China și Filipine nu se conformează hotărârii, comunitatea internațională, nesancționând acțiunile celor două state, pare să fi acceptat situația. Pe de altă parte, îi regăsim și pe cei care consideră că hotărârea Curții de la Haga nu poate fi ignorată și că va rămâne o responsabilitate strategică în ceea ce privește politica Chinei asupra Mării Chinei de Sud.

Atitudinea Chinei față de statele rivale din regiune, precum Vietnam, Malaysia, Brunei, a fost critică, nemulțumirile provenind în special din faptul că nu au respins hotărârea, sau nu au acceptat măcar compromisuri pentru a facilita pretențiile expansioniste. Astfel, regiunile din Asia de Sud-Est sunt nevoite să fie implicate în rivalitatea dintre China și Statele Unite privind Marea Chinei de Sud, fapt ce vine în dezavantajul statelor mici care nu vor să se poziționeze de-o parte sau de cealaltă.

În ciuda percepțiilor privind declinul Statelor Unite, generat de politica izolaționistă a liderului Donald Trump, se pare că, în ultima perioadă, administrația de la Washington a reacționat împotriva Chinei prin vânzarea de arme Taiwanului, reluarea navigației navelor de război americane către Marea Chinei de Sud și prin survolări ale bombardierelor strategice.

Check Also

Donald Trump şi Shinzo Abo se vor întâlni pentru a discuta dosarul nord-corean

După ce a avut o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, premierul nipon, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *