Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > Coreea de Nord își intensifică masurile de apărare
Coreea de Nord, SUA, conflict
Sursa: ForexNews

Coreea de Nord își intensifică masurile de apărare

Coreea de Nord și-a intensificat măsurile de securitate pe coasta de est în urma recentei demonstrații de forță a Statelor Unite în apropierea peninsulei. Autoritățile din Phenian au declarat că prin intermediul acestei acțiuni, Donald Trump a declarat război Coreei de Nord, motiv pentru care vor putea doborî bombardierele americane care zboară în apropierea peninsulei, relatează Channel NewsAsia.

Tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite au luat amploare odată cu cel mai recent test nuclear, al șaselea și cel mai puternic, efectuat de nord-coreeni în data de 3 septembrie.  În ultimele zile, relația dintre liderii celor două state a atins un nou grad de depreciere, aceștia transmițându-și reciproc insulte și amenințări.

Ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong Ho, a declarat luni că intensificarea securității pe coasta de est a venit ca o contramăsură la declarația de război a liderului de la Casa Albă, care a și negat, de altfel, acuzațiile. Înștiințarea referitoare la acțiunile interne de apărare demarate de Coreea de Nord au fost dezvăluite de parlamentarul sud-coreean Lee Cheol-uoo, informat de agenția de spionaj a țării. El a declarat că Phenianul a luat această decizie în urma demonstrației de forță din weekend, când bombardierele americane au survolat teritoriul din apropierea peninsulei.

Ri, ministrul de externe, a declarat luni că statul nord-coreean are dreptul să doboare orice bombardier american, chiar dacă nu se află în aria frontierei aeriene a statului. Joseph Dunford, Şeful Statului Major al armatei americane, a declarat marți că, în ciuda retoricii tot mai sporite și contramăsurilor cu care amenință Phenianul, el nu a identificat nici o modificare în strategia militară a forțelor nord-coreene. Dunford a adăugat că în curând Coreea de Nord va deține o rachetă balistică intercontinentală cu capacități nucleare.

Tensiunile dintre Kim Jong Un și Donald Trump au stârnit reacția altor mari puteri. Ministrul de externe chinez, Lu Kang, a declarat în timpul unui discurs susținut în Beijing că un posibil război în peninsula coreeană nu va avea nici un câștigător. De asemenea, Lu a făcut apel la discernământul politic al celor doi reprezentanți de stat în speranța că aceștia vor realiza că recurgerea la forța militară nu va fi niciodată o modalitate viabilă prin care să rezolve atât problema peninsulei, cât și propriile probleme în general.

Ministrul de externe rus a declarat că sancțiunile impuse de Coreei de Nord pentru a împiedica dezvoltare proiectului nuclear sunt aproape epuizate. De asemenea, oficialitățile de la Moscova au declarat că încearcă să găsească o soluție politică pentru rezolvarea acestei probleme.

Statele Unite și Coreea de Sud sunt încă, din punct de vedere tehnic, în război cu Coreea de Nord deoarece conflictul din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace.

Check Also

Australia: ONU, îngrijorată pentru condițiile oferite refugiaților

Organizația Națiunilor Unite (ONU) s-a arătat îngrijorată cu privire la condițiile “inumane” în care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *