Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > China și cursa spațială: trei direcții principale
Racheta Shenzhou-9, sursa AP

China și cursa spațială: trei direcții principale

Programul spațial al Chinei este de a se aventura dincolo de beneficiile geopolitice principale ale unei curse spațiale, precum obținerea simplului prestigiu sau statut mondial, conform unei analize publicate de The Diplomat.

Spre deosebire de rivalitatea care există între SUA și Rusia, care s-a bazat pe ideea de „cine ajunge primul” pentru prestigiu și rivalitate geopolitică, ambiția spațială a Chinei este de a valorifica resursele vaste disponibile în spațiu, în scopul de a-și susține creșterea economică.

În acest sens, China își concentrează viziunea asupra a trei arii de activitate: o bază spațială alimentată de energia solară, mineritul lunii și al asteroizilor și stabilirea unei stații spațiale proprii.

1.Proiectul SBSP (Space-Based Solar Power) are potențialul de a exploata energia solară, care este constantă în spațiu, prin utilizarea micorundelor sateliților, trimițând-o ulterior unei stații terestre.

În 2010 CAST (China Academy of Space Technology ) a finalizat design-ul conceptual al proiectului, iar  în 2020 va termina testarea la nivel industrial al construcției pe orbită și de transmisii wireless. În 2025 se vor finaliza primele demonstrații de 100kW SPS la LEO (low earth orbit), iar în 2035  100kWSPS va avea o capacitate de generare electrică. În final, în 2050, primul sistem SPS de nivel comercial va putea fi pus în funcțiune pe o orbită geostaționară.

Nivelul de consum energetic a crescut în China de la 18 cvadrilioane de Btu, în 1980, la 37,1 cvadrilioane de BTU în 1996 și se estimează că până în 2020 va ajunge la 98,3 cvadrilioane de Btu. Deoarece China are în plan să devină în 2028 cea mai mare economie din lume, atât din punctul de vedere al parității puterii de cumpărare cât și pe Piața de Schimb, acestă ipoteză trebuie să fie susținută de o energie pe măsură.

2.Cel de-al doilea mare proiect al Chinei este de a exploata resurse precum titan , heliu-3 și apă de pe îndepărtata lună. Inclusiv  resursele bogate ale asteroizilor au intrat în atenția chinezilor. De exemplu, asteroidul Ryugum alcătuit din tone de nichel, fier, cobalt se estimează că ar avea o valoare de 95 de miliarde de dolari, iar în spațiu există milioane de asteroizi care așteaptă să fie valorificați.

3. În ceea ce privește stația spațială, se poate observa că: în 2001 a lansat Tiangong 1, în septembie 2016 va fi lansat Tiangong 2, iar în 2020 va avea loc lansarea Tiangong 3. Stația orbitală Tiagong este alcătuită din 20 de tone de module și alte două module de cercetare, care vor susține trei astronauți pentru o ședere lungă în spațiu. Având în vedere că ISS este programată să se retragă în 2025, Tiagong-ul va rămâne singura stație spațială în funcțiune.

Check Also

Cresc temerile față de Phenian: SUA, Japonia și Coreea de Sud, un nou exercițiu militar

Coreea de Sud a anunțat astăzi că va organiza un nou exercițiu militar, alături de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *