Breaking News
Home > Global News > Asia-Pacific > China sau Japonia: Cine va găzdui noul LHC?

China sau Japonia: Cine va găzdui noul LHC?

Descoperirea bosonului Higgs  în 2012,  prin folosirea celui mai mare accelerator de particule, denumit LHC- Large Hardon Collider, i-a determinat pe cercetătorii japonezi să-și dorească găzduirea succesorului său.

Noua mașină va fi construită pe baza succesului prototipului LHC, prin măsurarea proprietăților bosonului Higgs, a altoa deja cunoscute sau a celor ce vor fi descoperite.

Chiar dacă discuțiile din cadrul  Conferinței Internaționale privind Fizica Energetică (Chicago ,8 august) au catalogat pașii viitori ai fizicii particulelor ca fiind nesiguri, planurile Chinei pentru construirea unui succesor LHC continuă .

Pe de altă parte, în momentul în care cercetătorii japonezi au propus găzduirea ILC (International Linear Collider), un grup internațional de știință deja avea elaborat un proiect.

Diferența dintre cele două rezidă din faptul că, în cazul ILC electronii și prozitonii s-ar ciocni de-a lungul unei piste de 31 de km lungime, în timp ce pentru LHC pista este circulară și are o lungime de 27 de km lungime.

Ministerul Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT) din Japonia era așteptat ca în 2016 să se pronunțe asupra găzduirii proiectului, care ar putea începe experimental din anul 2030. În acest sens, Japonia a indicat anul trecut, că oportunitățile studierii bostonului Higgs nu ar justifica construirea pe cont propriu al ILC-ului și că vor aștepta promunțarea unei decizii ferme până când LHC va atinge maximul energetic, programat în 2018.

Fizicienii americani au sprijinit de mult timp construirea unui acelerator de particule liniar.

MEXT și  Departamentul de Energie al Statelor Unite discută modalitățile de a reduce costurile ILC, care acum sunt evaluate la 10 miliarde de dolari.” – a declarat pentru Scientificamerican, Yamauchi.

Pentru Japonia este fezabilă o reducere de 15 %, dar va avea nevoie de angajamente de finanțare din partea altor țări, înainte de a-și exprima acordul oficial de găzduire.

Pe de altă parte, o echipă chineză aflată sub conducerea lui Wang Yifang, director al Insitutului de Fizică a Energiilor Înalte de la Beijing, a început să construiască, după descoperirea Higgs, un plan pentru găzduirea unui accelerator de particule în anul 2030, finanțat parțial de comunitatea internațională. Circular, mai degrabă decât liniar, pista de 50-100 de km lungime nu ar ajunge la nivelul energiilor produse de ILC. De aceea, ar fi necesar a fi creat un tunel pentru a permite unui accelerator de particule proton-proton, similar cu LHC, dar mult mai mare, să fie costruit cu un buget extrem de redus.

Wang și echipa sa a asigurat că 35 de milioane de yeni ( 5 milioane de dolari) vor fi acordați de către Minsterul de Tehnologie și Știință al Japoniei pentru continuarea cercetărilor de dezvoltare ale proiectului. Tot în acest sens, Wang a declarat că în acest moment echipa intenționează să se concentreze pe creșterea interesului internațional în cadrul proiectului.

Prin urmare, afirmarea interesului la nivel mondial în fizica Higgs, propunerea chineză perpetuează cazul Japoniei pentru construirea ILC, iar avansarea demersurilor ar putea duce la o scurgere de finanțări internaționale și care ar putea avea un impact negativ. – a declarat pentru Scientificamerican, Yamauchi.

Check Also

Cresc temerile față de Phenian: SUA, Japonia și Coreea de Sud, un nou exercițiu militar

Coreea de Sud a anunțat astăzi că va organiza un nou exercițiu militar, alături de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *