Breaking News
Home > Global News > America > Un avion rus de observare a zburat deasupra Washingtonului
avion rus
Decolarea modelului Tupolev TU-154, sursa: Simviation

Un avion rus de observare a zburat deasupra Washingtonului

Un avion rus a zburat miercuri deasupra centrului Washingtonului, inclusiv Pentagonului, Central Intelligence Agency (CIA), Congresului Statelor Unite și Casei Albe, cu scopul de observare. Conform unor două surse anonime, avionul face parte din programul Tratatul Open Skies, care obligă astfel de avioane să nu fie înarmate, relatează TASS.

Avionul Tu-154M a avut ca rută baza Andrews din Maryland, folosită special pentru a primi aeronave străine, apoi a zburat desupra Bedminsterului, în New Jersey, unde președintele Donald Trump își petrece vacanțele, apoi s-a apropiat de baza aeriană Wright Patterson, din statul Ohio și centrul pentru operațiuni de urgență din Virginia.

Reacția Statele Unite, la întrebările presei, nu a întârziat să apăra. Un oficial al Departamentului de Stat SUA a confirmat pentru TASS că ruta de observare a aeronavei a fost complet acceptată atât de Washington, cât și de Moscova.

“ Statele Unite sunt anunțate în prealabil de rutele zborurilor de observare, participă la dezvoltarea planurilor de zbor acceptate, are observatori pe durata zborului și primește copi ale imaginilor făcute de avionul rus, la sfârșitul misiunii” a declarat ea.

Potrivit CNN, zborul avionului rus Tu-154 a fost făcut sub principiile tratatului Open Skies (Cer Deschis), care permite aeronavelor militare din Statele Unite ale Americii și Rusiei să efectueze zboruri de observare deasupra bazelor militare, din 34 de state membre (printre care Belarus, Cehia, Canada, Germania, Italia, Turcia, Ucraina, Danemarca, Regatul Unit, etc).

Tratatul a intrat în vigoare încă din 2002, iar încă de atunci au fost efectuate peste 1,200 de zboruri. Astfel de zboruri au scopul de a verifica respectarea înțelegerilor înarmării de fiecare stat, conform Agenției Defense Threat Reduction.

“ Tratatul e făcut în așa fel încît să faciliteze înțelegerea mutuală și încrederea tuturor participanților, dându-le un rol în strângerea informațiilor prin captarea imaginilor pe cale aeriană, a forțelor militare și a activităților care reprezintă un interes.” A declarat  Departamentul de Stat.

Poliția capitală din SUA a trimis o avertizare legată de planurile aeronavei de a zbura deasupra Washingtonului, între 11 a.m. și 3 p.m. după ora locală, miercuri.

“ Aeronava va fi mare și va zburta direct deasupra capitalei SUA (…) Acest zbor va fi monitorizat direct de Centrul de Comandă al Poliției Capitală SUA și de agențiile federale guvernamentale.”

Cu toate acestea, comunicatul nu a specificat faptul că este vorba despre o aeronavă rusă, iar ambasada Rusiei din Statele Unite a refuzat să răspundă imediat comentariilor.

Check Also

Uber si NASA vor sa revolutioneze transportul urban

La inceputul lunii mai, compania Uber a prezentat noul sau concept  al “masinilor zburatoare”, prin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *