Breaking News
Home > Global News > America > Doua proiecte de energie nucleara sunt abandonate in Statele Unite
reactoare
sursa: Reuters

Doua proiecte de energie nucleara sunt abandonate in Statele Unite

Viitorul forței nucleare americane stagnează după ce două companii de utilități din Carolina de Sud au declarat luni că au de gând să abandoneze două reactoare nucleare nefinalizate. Această hotărâre a dus astfel la oprirea unui proiect care ar fi trebuit să  ajute la dezvoltarea tehnologiei nucleare, relatează Reuteurs.

Propunerea de a construi reactoare a fost dată în urmă cu 10 ani, când SUA aștepta mai mult de o duzină de centrale nucleare care să producă energie electrică fără ajutorul cărbunilor. În anii următori, însă, revoluția șisturilor a dus la scăderea prețului de gaze naturale. Acest lucru a dus la apariția neîncrederii în energia nucleară, alimentată și de accidentul de la Fukushima, din 2011.

Reactoarele au rămas construite în proporție de 40%, deși investițiile se duceau la 9 miliarde de dolari. Pe lângă cele două, rămân construite alte două, localizate în Georgia, în timp ce multe alte centrale nucleare se retrag din cauza prețului scăzut al gazelor.

Potrivit New York Times , inaugurarea online a proiectului V.C. Summer era programată pentru anul 2018, însă de-a lungul timpului acesta a prezentat mai multe probleme.  De la dispute legate de reglementare și până la probleme de construcție, oficialii utilităților au ajuns la concluzia că reactoarele vor începe să genereze electricitate abia în 2021, în cel mai bun caz, ceea ce ar însemna că cifra cheltuielilor ar ajunge de la 11,5 miliarde de dolari, la 25 de miliarde de dolari, lucru deloc rentabil.

Confruntându-se cu toate aceste presiuni și impedimente, cele două companii  care dețin proiectul, South Carolina Electric & Gas și Santee Cooper, au anunțat că preferă să închidă reactoarele, decât să ceară costuri suplimentare clienților.

“ Multe fabrici pe care nu le controlăm s-au schimbat de la implementarea acestui proiect(…) Încetarea proiectului a fost ultima soluție pe care am fi preferat-o, dar momentan aceasta este alegerea corectă.” A declarat Kevin Marsh, directorul executiv al gigantului Scana Corporation, cel care deține South Carolina Electric & Gas.

Datorită faptului că nu generează dioxid de carbon, centralele sunt privite ca fiind o alternativa bună, care să nu afecteze schimbarea climei. Cu toate acestea, în Statele Unite ale Americii, puțini producători sunt dispuși să-și asume riscul construirii reactoarelor nucleare, preferând astfel investirea în gaze natural ieftine și energie solară.

Check Also

Victorie pentru Donald Trump: Brett Kavanaugh a fost numit judecător la Curtea Supremă a SUA

Brett Kavanaugh a fost confirmat sâmbătă, în funcţia de judecător la Curtea Supremă din SUA, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *