Breaking News
Home > Global News > America > Cazul Feinberg și adevărurile întunecate din redacția Sputnik
feinberg
Sursa sputniknews.com

Cazul Feinberg și adevărurile întunecate din redacția Sputnik

Într-o recentă analiză a diviziei de cercetare digitală a think tank-ului Atlantic Council – Digital Forensic Research Lab (DFR Lab), Andrew Feinberg, fost corespondent Sputnik International la Casa Albă, aruncă lumină asupra denaturării practicilor jurnalistice în cadrul redacției Sputnik și alegerea amplificării unui mesaj cu substrat politic, favorabil Kremlinului și narațiunii complexe pe care încearcă să o împingă în spațiul euro-atlantic, în detrimentul unei expuneri obiective a adevărului și a unor fapte și informații verificate.

Răbufnirea lui Feinberg s-a resimțit inițial pe Twitter, unde jurnalistul a anunțat că nu mai lucrează pentru organizația media cu sediul în Moscova și așteaptă să fie contactat de alți membrii ai corpului de presă pentru a-și spune povestea. Analiștii DFR Lab au făcut acest lucru și au reușit să lege mărturia lui Feinberg cu informațiile diseminate de alți jurnaliști sau prezentatori din cadrul aparatului media cu susținere de stat, printre care Liz Wahl și Sara Firth, foști angajați Russia Today (RT).

 

Reacția acestuia a fost destul de virulentă, acuzând în unul din tweet-urile sale că Sputnik nu dorește jurnaliști adevărați, ci mai degrabă propagandiști. În interviul acordat, Feinberg povestește cum în redacția Sputnik, a regăsit una din cele mai stricte politici editoriale, având un adevărat lanț de comandă cu privire la diseminarea informațiilor și prezentarea știrilor, lanț la capătul căruia se află Moscova, operând prin intermediul a doi cetățeni ruși, cu legături directe cu Moscova.

 

Conform rețelei de socializare LinkedIn, din 126 de persoane care au marcat drept angajator actual Sputnik News, doar Rustem Safronov apare drept angajat în locația Washington cu funcția de producător. În perioada septembrie 1996 – aprilie 2006, nu și-a menționat activitatea profesională, perioadă în care a plecat de la compania media de stat VGTRK și a revenit la Russia Today în 2006. S-a născut în orașul Zlatoust, în oblast-ul Chelyabinsk, în apropiere de granița cu Kazahstan.

Această mână grea a filierei moscovite în redacția Sputnik i-a fost inițial relevată lui Feinberg, conform propriei mărturii, atunci când independența sa de a formula întrebări la conferințele de presă de la Casa Albă a fost umbrită de observațiile primite ulterior interogării lui Sean Spicer, Secretar de Presă în cadrul administrației Trump, cu referire la utilizarea Legii Autorizării Apărării Naționale – National Defense Authorization Act, lege care reglementează bugetul dedicat apărării, anume dacă Donald Trump va trimite sau nu arme letale în estul Ucrainei, iar în cazul în care nu o va face, este pentru că nu vrea să deterioreze relațiile cu Federația Rusă. Feinberg spune că i s-a transmis să nu mai adreseze întrebări care nu sunt cunoscute anterior redacției.

feinberg
Sursa AtlanticCouncil’s Digital Forensic Research Lab, via Medium.

Întrebarea lui Feinberg formulată în data de 10 martie s-a tradus într-un scurt articol publicat de Sputnik News, articol în care se scoate în evidență că un eventual transfer de arme letale în Ucraina, “nu ar face decât să escaladeze tensiunile”.  Pentru a-și susține afirmația, Feinberg a pus la dispoziția DFR și capturi de ecran cu schimburi de e-mailuri între sine și unul din editorii biroului din Washington. Din acestea reiese clar mesajul conform căruia “nu ar trebui să existe surprize”, chiar formulând o procedură prin care Feinberg ar trebui să trimită dimineața întrebările către redacție în ordinea descrescătoare a importanței acestora.

Această politică editorială pare a fi comună nu doar în redacția Sputnik, dar și în redacția Russia Today, organizație media care are același redactor șef ca și Sputnik, anume pe Margarita Simonyan. Astfel, Liza Wahl, prezentatoare în cadrul RT a demisionat tot printr-un mesaj public, de data aceasta în cadrul unei emisiuni de știri pe care o prezenta, din cauza modului în care situația din Ucraina, în momentul invaziei Crimeei de către trupele rusești, a fost portretizată. Wahl a scris pentru publicația Politico, într-un articol numit “Am fost pionul lui Putin”, că într-un interviu realizat cu Ron Paul, fost membru în Camera Reprezentanților din Congres, din partea districtului 22 din Texas și tatăl fostului candidat prezidențial Rand Paul, întrebările i-au fost scrise de către unul din editori, care a cenzurat unele din întrebările formulate independent de Wahl, printre care și expresia “Rusia invadând”, formulare incomodă pentru Kremlin. Editorul respectiv și-a motivat cenzura prin faptul că ordinele au venit de sus. Versiunea finală publicată a fost cea cenzurată.

Înveți rapid că trebuie să publici perspectiva rusă, și cea mai absurdă versiune a acesteia. Asta vor. Nu există o oportunitate să faci jurnalism real

Revenind la Feinberg, acesta a declarat pentru DFR că „înveți rapid că trebuie să publici perspectiva rusă, și cea mai absurdă versiune a acesteia. Asta vor. Nu există o oportunitate să faci jurnalism real”, referindu-se la materialele publicate de către Sputnik, odată cu anexarea Crimeei de către Federația Rusă. Feinberg a fost dezamăgit de faptul că știrile publicate pe marginea referendumului nu au menționat deloc prezența tancurilor și soldaților înarmați sau faptul că 100 de țări membru ONU au respins legitimitatea votului.

Cazul care l-ar fi împins peste margine pe Feinberg este cel al lui Seth Rich, un fost angajat al Comitetului Național Democrat, principalul organism al Partidului Democrat, responsabil, printre altele, de organizarea campaniilor electorale. Seth a fost ucis în data de 10 iulie 2016, într-un cartier din Washington D.C., într-o presupusă tentativă de jaf. Circumstanțele exacte legate de uciderea lui nu sunt clare. Seth avea asupra sa toate bunurile de valoare și fusese bătut cu brutalitate, în ciuda faptului că fusese împușcat de două ori în spate, aceasta fiind cauza morții. Deși Seth a ajuns la spital, a murit acolo, fără să dezvăluie detalii asupra celor întâmplate.

Familia Rich a acceptat ajutorul pro bono din partea lui Ed Butowsky, colaborator Fox News, care l-a recomandat pe Rod Wheeler, de asemenea colaborator Fox News, sursă și detectiv particular, pentru a investiga moartea fiului acestora. Ulterior, Fox News a publicat un articol prin care citează o sursă anonimă, un detectiv federal, care spune că există dovezi conform cărora Seth ar fi luat legătura cu Wikileaks și ar fi fost sursa scurgerii de informații care a pus la dispoziția publicului 44.053 de emailuri și 17.761 de mesaje interne din cadrul Comitetului Național Democrat.

Știrea din 16 mai nu mai este disponibilă pe site-ul Fox News dar este citată de către publicația Breitbart în aceeași zi. Wheeler ar fi fost și el în contact cu această sursă anonimă și a coroborat informațiile citate de Fox News, determinând familia Rich să ceară încetarea oricărei acțiuni din partea lui Wheeler cu privire la acest caz, acuzându-l că promovează o narațiune falsă și nu face decât să dilueaze energia investigatorilor oficiali de a găsi criminalii lui Seth. Pe 23 mai, Fox News a retractat povestea inițială, recunoscând că știrea nu a fost supusă aceluiași “nivel înalt de examinare editorială, cerut pentru toate reportajele”.

Revenind pe filiera rusă, cazul a fost preluat și de Sputnik, care a văzut o oportunitate în a extinde această conspirație, anume că Seth ar fi fost ucis deoarece a divulgat secrete interne ale Democraților, secrete care au dăunat campaniei Clinton. Feinberg spune că „povestea lui Seth Rich a fost unul din acele lucruri care au precedat faptul că eu nu mai sunt aici. Scopul publicației Sputnik de a urmări povestea lui Rich a fost de a acoperi adevărul și de a face posibilă afirmația – Dacă el a facut-o, nu putem vorbi despre hackeri ruși.”.

După cum observă și analiștii DFR într-un articol din 25 mai, Sputnik nu a publicat o știre prin care să prezinte faptul că Fox News, publicația de la care a pornit această poveste, a retractat informațiile. Mai  mult, Sputnik a publicat un articol denumit “Cine a fost Seth Rich?” prin care nu face decât să alimenteze teoria conspirației și ideea că Democrații sau alte forțe obscure, ar fi în spatele uciderii lui Seth. Faptul că ambasada Federației Ruse în Marea Britanie a postat pe contul său oficial de Twitter o imagine cu Seth împreună cu întrebarea “Cine l-a ucis pe Seth Rich?”, alocându-i în mod direct eticheta de “informator Wikileaks” și acuzând mainstream media de faptul că ignoră această știre, indică implicarea directă a Kremlinului și a unor factori de decizie aflați în straturile superioare ale lanțului de comandă moscovit.

Faptul că o ramură a unei instituții oficiale, în special una care poartă responsabilitatea unei comunicări înscrise în normele diplomatice, transmite un astfel de mesaj, indică faptul că informațiile divulgate de Feinberg sunt reale, anume că Sputnik, precum și alte publicații, alimentează în mod intenționat orice fel de teorie a conspirației care servește intereselor de imagine ale Kremlinului, în special într-o problemă sensibilă precum cea a interferenței Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite.

În zilele ce au urmat tweetului prin care și-a dat demisia, Feinberg a revenit cu mai multe declarații pe rețeaua de socializare prin care denunță lumea întunecată din redacția Sputnik, și în general, din redacțiile organizațiilor media afiliate intereselor politice ale Moscovei, precum și atitudinea Moscovei față de jurnaliștii care nu sunt obedienți. Astfel, în data de 28 mai, a redistribuit o postare a unui alt utilizator de Twitter, care făcea trimitere la știrea asasinării lui Dmitry Popkov, fondatorul și redactorul șef al publicației rusești Ton-M, publicație din Siberia, Krasnoyarsk Krai, cunoscută pentru investigațiile în corupția din regiune. Feiberg a comentat: “Acesta este un motiv pentru care nu mai lucrez la Sputnik International. Cine știe dacă asta mi se poate întâmpla și mie?

Mai mult, se pare că Andrew Feinberg mai are multe de spus legat de Sputnik. Într-un  tweet datat 28 mai, Feinberg redistribuie postarea utilizatorului @Atamansikka, care îl critică, spunând “A întârziat puțin cu indignarea sa îndreptățită. A luat moneda Kremlinului și acum precum Iuda, este un bun folosit. Idiot util.”. Feinberg acceptă critica în propriul său comentariu dar adaugă “nu cred că oamenii vor mai zice asta după ce întreaga mea poveste va fi disponibilă”.

Cert este că se pot prezenta argumente care să dilueze aparențele, anume că Feinberg sau Wahl, sub presiunea morală a circumstanțelor, au decis să își încheie carierele la Sputnik, respectiv RT, denunțând influența Kremlinului în aceste redacții, în căutarea izbăvirii jurnalistice și a adevărului. Feinberg ar putea să aibă motive care nu sunt transparente și nu vor putea fi identificate vreodată, posibil legate de interacțiunile sale cu redacția Sputnik. De asemenea, ar putea să fie o strategie de ieșire a unui angajat care nu a putut să performeze într-o organizație, culegând beneficiile și atenția venite odată cu gestul său. Totuși, legat de acest ultim argument, cazul lui Wahl ne arată că în afara unor interviuri și atenției de moment, nu a reușit să își propulseze cariera în altă direcție. Astfel, în prezent nu este angajată, ci acționează drept freelancer, ținând discursuri pe tema dezinformării și obiectivității în presă.

De asemenea, faptul că cei doi, alături de alții, au recunoscut ce se întâmplă în universul media rusesc, nu înseamnă că au primit doar mesaje de încurajare și simpatie. Wahl a spus că a primit nenumerate mesaje de amenințare, precum și știri promovate de RT, prin care era acuzată că ar fi fost doar unealta unor neoconservatori americani care ar fi dorit să lovească în RT pentru mesajul lor anti-american. Cu alte cuvinte, Feinberg este conștient că ceea ce urmează nu este neapărat un drum neted către succes, ci mai degrabă un drum anevoios între informații false și acuzații, drum de la care nu se mai poate abate.

Articol realizat de Dragoș Tîrnoveanu, redactor-șef Global News Intelligence

Check Also

Maduro: “Erdogan este unul dintre liderii unei noi lumi multipolare”

Majoritatea parlamentară, schimbarea Constituției și mărirea prerogativelor pentru președintele țării, îi conferă puteri depline lui …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *