Breaking News
Home > Global News > Al Jazeera: Războiul Arabiei Saudite în Yemen – o strategie eșuată
Yemen
Sursa: The Atlantic.com

Al Jazeera: Războiul Arabiei Saudite în Yemen – o strategie eșuată

Implicarea saudiților în conflictul din Yemen nu a făcut altceva decât să agraveze și mai tare criza umanitară din Yemen, sunt de părere unii analiști. Într-un articol postat pe site-ul Al Jazeera, se face referire la strategia eșuată a Arabiei Saudite și lipsa informațiilor conform cărora o retragere oficială din acest conflict ar fi în discuții, scrie Farah Najjar pe pagina sa.

Analiza vine după ce săptămâna trecută mai multe e-mailuri care au fost date publicității au arătat că prințul saudit și totodată ministru al apărării  Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, și-a exprimat dorința de a încheia conflictul din Yemen în discuțiile avute cu oficiali ai SUA. În acele e-mailuri, prințul a declarat că vrea “afară din conflictul din Yemen” pe care l-a început și că nu este împotriva realinierii SUA cu Iranul pentru oprirea acestui conflict.

Analistul Adam Baron specializat pe zona Yemenului este de părere că Arabia Saudită nu-și va putea retrage efectivele militare complet din moment ce securitatea regatului saudit se bazează foarte mult pe securitatea din Yemen.

“Da, saudiții ar vrea sa iasă din război dar numai conform propriilor condiții. Ce este imperative necesar este o înțelegere care să asigure că interesele saudiților în Yemen rămân conservate și doar armamentul greu va fi predat pentru a putea încheia atacurile la graniță, putând astfel pune capăt oricăror influențe incipiente ale Iranului darămite să se propage […]” – Adam Baron, analist Yemen

În conflictul menționat, s-ai înregistrat peste 10 mii de morți și peste 40 de mii de răniți. Ultimul atac a fost miercuri asupra unui hotel aproape de capitala yemenită înregistrându-se peste 35 de morți. Yemen a fost și este cea mai săracă țară din regiune, fiind dependentă de ajutorul oferit de SUA dar și de vecinii săi. Totul a început însă să se năruiască din 2011 încoace, inflația și rata șomajului crescând alarmant iar banii proveniți de pe urma rezervelor de petrol au oscilat fiind furați sau făcuți dispăruți odată cu decăderea președintelui Ali Abdullah Saleh și a regimului său de 33 de ani.

După căderea lui Saleh, a izbucnit un război civil între rebelii Houthi și guvernul acceptat de scena internațională. Rebelii au reușit să preia controlul asupra capitalei Sanaa în 2014, când o coaliție a statelor arabe condusă de Arabia Saudită începută în 2015 a reușit să elibereze capitala de sub ocupația rebelilor.

Din păcate, țara a fost lăsată cu o mare nevoie de asistență umanitară ceea ce a dus la creșterea în popularitate a grupării al-Qaeda. Mai mult, foametea și epidemia de holeră cresc numărul victimelor pe zi ce trece, arată rapoartele ONU.

Nici coaliția formată din vecinii Yemenului nu a scăpat de critici, atacurile acesteia fiind considerate principalul vinovat pentru izbucnirea epidemiei de holeră. În plus, condițiile de detenție și blocadele aeroportului din Sanaa și a portului din Hudaida care împiedică livrarea de ajutor umanitar în zonele controlate de Houthi, adâncesc și mai mult situația actuală.

Conform analiștilor politici, saudiții nu ar lăsa această zonă nesupravegheată și dacă o vor face, vor dori șă își asigure că cea mai avantajoasă situație politică pentru ei va fi implementată pentru a putea păstra o imagine bună la nivel internațional.

Sunt voci care spun și că saudiții nu se vor retrage datorită pericolelor care tot cresc. Conform analiștilor, o retragere înseamnă o înfrângere și un colaps al obiectivelor coaliției în Yemen. Momentan nu sunt găsite soluții viabile pentru a umple vidul de putere lăsat în această zonă răvășită de război, sunt de părere experții.

Check Also

ciocnire

Ciocnire violentă între 80 de germani și un grup de solicitanți de azil

O ciocnire violentă între aproximativ 80 de persoane de naționalitate germană și un grup de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *