Breaking News
Home > Global News > Africa > Yemen: 50 de refugiați scufundați intenționat
refugiați
Sursa: Al Jazeera

Yemen: 50 de refugiați scufundați intenționat

Organizația Internațională a Migrației a anunțat miercuri că o navă de contrabandă a scufundat intenționat 50 de refugiați din Somalia și Etiopia, în apropierea coastei Yemen, spunând despre acest episod că a fost unul “ șocant și inuman”, relatează Al Jazeera.

O patrulă de rutină a Organizației internationale pentru migrație (IOM) a găsit morminte făcute pentru 29 de refugiați, pe o plajă din zona Shabwa, Yemen, cel mai probabil aceștia fiind îngropați de supraviețuitori. Pe lângă persoanele moarte, încă 22 de persoane care se aflau pe ambarcațiunea refugiaților rămân dispărute. Media de vârstă se află la 16 ani.

Potrivit The independent, ambarcațiunea de contraband ar fi împins refugiații în apă în momentul în care au văzut o barcă a autorităților.

 “ Supraviețuitorii le-au spus colegilor mei că ambrcațiunea i-a împins în apă când au văzut autoritățile apropiindu-se de coastă. Ei ne-au mai spus că ambarcațiunea s-a întors deja în Somalia pentru a-și continua treaba și pentru a aduna mai mulți migranți pe care să îi aducă în Yemen, pe aceeași rută (…) E șocant și inuman. Suferința migranților aduși pe această rută este enormă. Prea mulți tineri plătesc navelor de contrabandă speranța falsă a unui viitor mai bun ” a declarat Laurent de Boeck, șeful misiunii IOM în Yemen.

IOM a declarat că până la 55,000 de oameni au plecat spre Yemen, din statele aflate în Cornul Africii (Africa de Est), din ianurie până în prezent. Cei mai mulți refugiați sunt plecați din Somalia și Etiopia. IOM estimează că o treime dintre aceștia sunt femei.

Ajunși în Yemen speranța pentru un viitor mai bun este falsă. Yemen este o regiune aflată în conflict, iar inexistența unei autorități central care să protejeze refugiații, îi face vulnerabili în fața abuzului, tracifului de persoane sau recurtarea obligatorie în cadrul grupurilor implicate în război.

Motivele pentru care somalezii își părăsesc casa sunt legate de conflictele provocate de grupuri precum al-Shabab, un grup militar jihadist ce susține organizațiile islamice, iar etiopienii se simt obligați să fugă din Etiopia din cauza protestelor violente anti-guvern.

 

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *