Breaking News
Home > Global News > Africa > Sudanul de Sud: Femeile sunt discriminate de sistemul juridic
sistemul juridic
sursa: Public Radio International

Sudanul de Sud: Femeile sunt discriminate de sistemul juridic

“ Prețul nostru este o femeie. Ești obligat să le plătești cu o ființă umană, exact ca tine. Și eu am plătit prețul. Pe fiica mea.” Asa incepe declarația unui sudanez pentru un videoclip postat de Al Jazeera pe contul personal de Youtube, cu scopul de a atrage atenția către situația femeilor din Sudanul de Sud.

Sistemul juridic din Sudanul de Sud poate părea ireal pentru unii. Acolo, o fetiță va fi dată unei familii complet necunoscute în urma pedepsirii crimelor comise de tatăl său. Omul din videoclip a omorât pe cineva, iar legea sudaneză, făcută de “cei bătrâni” și căpetenii de trib, îl obligă să renunțe la propria fiică.

În acea parte a Africii, curțile juridice există doar în capitalele statelor. Acest lucru ridică o mare problemă pentru modul de aplicare a justiției, deoarece majoritatea populației este concentrată în zonele rurale.

Criza din domeniul judiciar s-a adâncit în iulie odată cu intensificarea grevei judecătorilor care cereau salarii mari. Acest lucru a dus la paralizarea completă a justiției în Sudanul de Sud. Singurele care funcționează, date fiind condițiile, sunt curțile bazate pe tradiții.

Diferența dintre o curte juridică normal și una bazată pe tradiții, este aceea că într-o curte normală aplicarea legii se bazează pe norme și reguli oficiale, scrise anterior, iar cele bazate pe tradiție se folosesc de cutume și tradiții ale tribului respectiv, care nu-și tratează oamenii permanent în mod egal.

Un alt caz prezentat este cel al Rebbecăi Patrick. Rebbeca a fost data drept moștenire în urma morții soțului ei, către fratele acestuia.

“ Ce puteam să fac? Nimeni nu m-ar fi ajutat să am grijă de copii și n-aș fi putut să mă descurc singură. Așa că acum cumnatul meu este soțul meu.” a declarat ea pentru Al Jazeera.

Fiecare șef de trib are obligația de a cunoaște tradițiile tribului pe care îl conduce, nu există reguli scrise în majoritatea comunităților din Sudanul de Sud. Conform specialiștilor din domeniu, discriminarea femeilor din Sudanul de Sud se datorează sistemului tribal, bazat pe tradițiile unor generații bătrâne.

 

Check Also

Egipt: Fostul Șef al Statului Major, aflat sub anchetă

Fostul șef al armatei egiptene,  Sami Anan, este anchetat de către autoritățile de la Cairo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *