Breaking News
Home > Global News > Africa > Stratfor publică imagini noi cu baza chineză din Djibouti
Djibouti
Soldat din marina chineză, sursa: South China Morning Post

Stratfor publică imagini noi cu baza chineză din Djibouti

Imagini transmise prin satelit arată că prima bază militară într-o țară străină (Djibouti), a Chinei, este mult mai mare  și mai bine securizată decât s-a crezut inițial, relatează CNN.

Platforma geopolitică de intelligence, Stratfor Worldview, împreună cu Allsource Analysis au publicat miercuri două imagini care arată că baza din Djibouti este fortificată cu trei nivele de securitate, având ca dimensiune aproximativ 23,000 de m pătrați, ascunși sub pământ.

Djbouti

“ Acest tip de construcție se potrivește cu bine cunoscuta practică a Chinei de a-și întări bazele militare. Structurile sub pământ permit atât activitate neobservabilă, cât și protecție a vehiculelor si facilitează misiunea Chinei în Djibouti” afirmă Stratfor în analiza care însoțea imaginile.

Analiștii susțin faptul că adevăratul scop al Chinei, prin plasarea unei baze militare atât de puternice, în zona respectivă, este cel  de a stabili o forță navală globală, capabilă să desfășoare operațiuni oriunde în lume.

“ Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei mari puteri este aceea de a avea capacitate blue-water (capacitatea de a opera oriunde pe oceanul planetar), iar China este pusă în situația în care se percepe ca fiind o mare putere, alte țări o percep ca fiind o mare putere, când de fapt nu are încă toate caracteristicile de a fi o mare putere.”, a declarat Yvonne Chi, professor asistent al Departamentului de Politică din cadrul Universității din Hong Kong.

Potrivit Fox6 Now, China a trimis trupe către bază la începutul acestei luni. De asemenea Statele Unite, Franța și Japonia au baze militare permanente acolo, însă nici una nu este la fel de bine fortificiată ca cea a Chinei.

Ministerul de Apărare din China a argumentat prezența bazei militare din Djibouti ca având drept scop stabilirea păcii și a securității în zona respective, prin desfășurarea unor operațiuni de ajutor umanitar și anti-piraterie, Djibouti fiind o zonă cunoscută pentru criminalitatea maritimă.

Check Also

Egipt: Fostul Șef al Statului Major, aflat sub anchetă

Fostul șef al armatei egiptene,  Sami Anan, este anchetat de către autoritățile de la Cairo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *