Breaking News
Home > Global News > Africa > Republica Centrafricană: ambuscadă împotriva misiunii ONU
republica centrafricană
sursa Yahoo News

Republica Centrafricană: ambuscadă împotriva misiunii ONU

Gruparea militanta crestin din Republica Centrafricană, anti-balaka, este acuzată pentru declanșarea unei ambuscade care a dus la moartea a doi membrii marocani ai forțelor ONU de menținere a păcii, relatează Aljazeera.

Cei doi au fost prinși într-o ambuscadă în orașul Bangassou, la doar 700 m distanță de capitala Bangui. Misiunea a declarat că se aflau acolo pentru  aprovizionarea cu apă, necesara populatiei.

“ Sunt șocat de aceste morți și condamn cu vehemență această violare flagrantă a dreptului la viață și a dreptului internațional”, a declarat șeful misiunii, Parfait Onanga-Anyanga.

Istoria războiului civil centrafrican datează încă din 2004 când conducătorul grupării rebele, Francois Bozizeze, dizolvă parlamentul și proclamă o nouă constituție. În 2007 este semnat un acord de pace între  guvernul acestuia și o grupare de rebeli.  În 2012 apare o nouă coaliție, Seleka, ce acuză guvernarea de încălcare a prevederilor acordului de pace, obligându-l pe Bozize să părăsească Bangui. Întreaga cronologie a războiului civil, dar și a contextului izbunicnirii acestuia, poate fi găsită aici.

Misiunea de menținere a păcii și-a început activitatea în Republica Centrafricană din 2014, sub numele de Minusca ,  în conformitate cu rezoluția 2149. Potrivit site-ului oficial al Națiunilor Unite, Minusca are misiunea de a asigura un proces de tranziție, ajutor umanitar și promovarea drepturilor omului, cât și susținerea justiției și a procesului de dezarmare.

Conform Reuteurs aceasta nu este prima acțiune prin care forțele armate din Republica Centrafricană  încearcă să oprească implicarea Națiunilor Unite. În luna mai rapoartele spun că a existat un număr de cel puțin 115 victime.

Dacă în trecut au existat procese pentru restabilirea și protejarea păcii din Republica Centrafricană, adevărata violență a escaladat anul trecut când Franța, puterea colonială din acea regiune, și-a încheiat misiunea de menținere a păcii. Deși a fost semnat un acord de pace între guvern și facțiunile rivale, la Roma, Republica Centrafricană nu poate fi considerată încă un loc lipsit de război civil.

Check Also

NATO cere retragerea trupelor ruse din R. Moldova, Ucraina și Georgia

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *